Vés al contingut

Joan de Fordun

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaJoan de Fordun
Biografia
Naixementsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 1384 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Capellà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador, prevere, escriptor Modifica el valor a Wikidata

Joan de Fordun (mort després del 1360, vers 1384) va ser un cronista escocès. Es considera que va néixer a Fordun, avui situat a Aberdeenshire. Se sap amb certesa que era un religiós secular, o sigui que no vivia en cap comunitat, i que va escriure les seves cròniques durant la segona meitat del segle xiv. Es creu que era el capellà de la catedral de Sant Macari d'Aberdeen.[1]

El treball de Joan de Fordun és el primer que descriu una història continuada d'Escòcia. El seu zel patriotic va sorgir arran de la supressió o destrucció de nombrosos arxius nacionals per Eduard III d'Anglaterra. Viatjarà doncs a Anglaterra i Irlanda per a reunir la documentació per als seus treballs. El conjunt de la seva obra (un total de 5 creacions), és la Chronica gentis Scotorum. De les tres primeres obres no se'n pot verificar la veracitat ni l'historicitat. Tanmateix formen la base sobre la qual es recolzaran Hector Boece i George Buchanan pels seus propis treballs històrics. Per la seva banda l'historiador del segle xviii Thomas Innes va considerar el seu contingut com a dubtós al seu Critical Essay.[2] Per contra, la quarta i cinquena obres contenen informacions de gran valor i són més precises en la mesura que parlen d'esdeveniments més propers a l'època de l'autor. La cinquena obra acaba amb la mort del rei David I d'Escòcia el 1153.

A part de la Chronica, publicada vers 1360, Joan de Fordun va escriure també una part d'un altre llibre i va recollir documentació per a poder retrocedir més enrere en la història. Aquests documents, anomenats Annals, tenen com a darrera entrada un esdeveniment del 1383, i van ser represos per un successor seu del segle XV anomenat Walter Bower, abad d'Incholm. Els afegits de Bower formen onze llibres i arriben fins a la mort de Jaume I d'Escòcia el 1437. El conjunt resultant de la unió de les obres d'ambdós autors se'l coneix amb el nom de Scotichronicon.

Edicions impreses

[modifica]

La primera edició impresa de l'obra de Joan de Fordun va ser la de Thomas Gale a Scriptores quindecim (volum 3), que fou publicada el 1691. La següent edició, en cinc volums, va aparèixer el 1722, sota la supervisió de Thomas Hearne. El conjunt d'obres de Fordun i Bower, va ser publicat per Walter Goodall a Edimburg el 1759. Finalment, les cròniques en llengua llatina original amb la seva traducció a l'anglès van ser editades per William Forbes Skene a The Historians of Scotland el 1871 i el 1872. El prefaci d'aquesta edició recull tots els detalls bibliogràfics i dona les referències completes dels manuscrits i altres edicions.

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]