Joan de Mallorca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan de Mallorca
Biografia
Mort1374 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Família
PareFerran de Mallorca Modifica el valor a Wikidata
GermansJaume III de Mallorca Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Joan de Mallorca (? - 1374?) fou un fill il·legítim de l'Infant Ferran de Mallorca i d'una dama desconeguda.[1] Era germà del rei Jaume III de Mallorca.

Biografia[modifica]

Es desconeix la data del seu naixement. L'any 1344 es trobava al costat del seu germà Jaume III durant la campanya del Rosselló.[2] Joan fou un dels nobles que participà en nom del rei de Mallorca en el desafiament contra Pere de Xèrica, junt amb Artal de Pallars, Pere Ramon de Codalet i Berenguer d'Oms entra d'altres.[3] Pere de Xèrica havia estat l'encarregat de negociar amb Jaume III les condicions per a la seva rendició. En el moment en què Jaume III es presentava davant del rei d'Aragó per deposar les armes, afirmà que les condicions no eren les que s'havien negociat i acusà Pere de Xèrica d'haver-li mentit. L'acusació acabà en un desafiament personal entre Jaume III i diversos dels seus nobles i Pere de Xèrica i altres homes del rei d'Aragó. Sembla que l'enfrontament no s'arribà a produir per mediació del rei d'Aragó.

L'any 1345, tement una possible invasió de Jaume III a l'illa, el governador de Mallorca, Felip de Boïl oferia una recompensa de 500 florins d'or per la captura de Joan, viu o mort, igual que pels seus germans Sanxo, Pagà i Vidal.[4]

« Encara que tot hom de qualque condició, lig, nació o stament, qui pendra e metra en poder de la cort, morts o vius, per qualsevol manera, los Nobles en Sanxo, en Paga, en Johan e en Vidal, frares del dit senyor de Montpesller, haura per premi e guardo per cascu D florins dor. (A.R.M. A.H-7, fols. 83r-v) »

Joan s'hauria casat amb Constança d'Eslava vers l'any 1350 i moria abans de l'any 1374. En algun cas ha estat confós amb un fill de Jaume III.[5]

Referències[modifica]

  1. Alomar Esteve, Gabriel. L'Infant Ferrando de Mallorca. Ajuntament de Palma, 1990, p. "Descendència il·legitima de l'Infant Ferrando". ISBN 978-8487159107. 
  2. de La Peña y Farell, Narcís Feliu. Anales de Cataluña y epilogo breve de los progressos y famosos hechos de la nacion catalana. Jaume Suria, 1709, p. 221. 
  3. Memorial historico espanol: coleccion de documentos, opusculos y antigüedades, que publica la Real academicia de la Historia, Volum 3, 1852, p. 365-373. 
  4. Ortega Villoslada, Antonio. El reino de Mallorca y el mundo Atlántico, 1230-1349: evolución político-mercantil. Netbiblo, 2008, p. 109. ISBN 978-8436255676. 
  5. «regne de Mallorca | enciclopèdia.cat». [Consulta: 27 abril 2020].