Joc d'escapada en viu

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Un joc d'escapada en viu[1] o escape room és un joc en el qual els jugadors, normalment en grups de 4 o 6, són tancats en una habitació i han de fer servir els elements que troben per resoldre una sèrie de puzzles i escapar abans que se'ls esgoti el temps de què disposen - normalment una hora o una hora i mitja. Aquests jocs fomenten el team building.

Els rooms escape estan basats en els videojocs "Escape the room", ambientats en tot un seguit de llocs ficticis com cel·les de presó, masmorres i estacions espacials.

El primer room escape es va crear l'any 2006, i cap al 2010 les rooms es van fer famoses als Estats Units, al Japó, a Tailàndia, a Canadà, a Israel i, sobretot, a la Xina. Els primers rooms escape permaments primer es van obrir a l'Àsia i després a Amèrica del Nord, Europa, Austràlia i Amèrica del Sud. Entre els organitzadors més destacats trobem AdventureRooms, ClueQuest, The Escape Hunt Experience, ClueJob i Puzzle Break.

Història[modifica]

El primer room escape, de nom "Origin", va ser creat l'any 2006 a Silicon Valley per un grup de programadors de sistema. Els misteris i reptes del seu joc estaven inspirats en les obres d'Agatha Christie i es va convertir en una atracció turística.

El Real Escape Game (REG) va ser desenvolupat al Japó el 2008 per Takao Kato, un home de 35 anys de l'empresa editorial de Kyoto SCRAP Co.. Aquesta empresa té seu a Kyoto i publica una revista gratuïta amb el mateix nom.

Més enllà del Japó, els jocs d'escape van aparèixer a Singapur l'any 2011 i va arribar a haver-n'hi 50 cap al 2015.

L'any 2015 hi havien més de 2.800 sales d'escape room per tot el món. El programa Race to Escape del canal americà Science Channel està basat en aquesta temàtica.

Acollida[modifica]

El diari xinès South China Morning Post va descriure els escape rooms com un gran èxit entre "els estudiants i els joves professionals que pateixen un gran estrès".

Els periodistes de Hong Kong parlem dels escape rooms com una forma d'evadir-se de les condicions de vida de la ciutat.

També hi ha empreses que han utilitzat aquest joc per fomentar la creació d'equips dins de les mateixes.

A Catalunya[modifica]

A Catalunya, la primera sala d'escape va ser Parapark Barcelona, una proposta importada d'Hongria l'any 2012.

Actualment a Catalunya ja estàn funcionant 112 empreses que ofereixen 153 jocs en 39 localitats diferents, la majoria a Barcelona ciutat. Algunes d'elles són HorrorBox, Maximum Escape, Missionleak, Picadero Motel, Roomin, Cronologic, Retobox, Enigmik, Habitacion73, UltimAvis, Tolok, White rabbit, Training Room, Proyecto Target i The House of Whispers.

A la ciutat de Barcelona destaquen d'una banda el Game Point Center, el centre d'escape room més gran d'Europa amb una superfície de 3.000 m2 i per altra banda el roomboescape especialitzada exclusivament en escape room exterior única a Espanya.[2]

Especialment a Barcelona s'han donat iniciatives curioses i que cal citar per innovadores en el disseny de les sales en quant al nombre de jugadors i les seves dimensions. Així tenim la sala "The Thinking Room" de White rabbit, o el curiós i dinàmic repte de 25 minuts del "Capità Pessoa" de Retobox[3]

També hi ha room escapes a fóra la capital catalana. Per exemple,a Cornellà de Llobregat des de 2013 hi ha Missionleak amb dos reptes, empresa que es dedica al disseny i venda de projectes (més de 30) per a clients que vulguin montar aquest negoci, a Manresa hi ha La Clau, al Berguedà hi ha Hostal 83 i Insomnia Corporation (especialitzats en temes de por),[4] a Vic hi ha El Secret de Sant Jordi, a Vilafranca del penedes, Can Bruna, entre molts d'altres.

Referències[modifica]

  1. «Joc d'escapada en viu». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 4 juliol 2018].
  2. «escape room Barcelona» (en es-es). Escape Room exterior, 29-04-2017. [Consulta: 29 abril 2017].
  3. «Retobox - Room escape en Barcelona» (en es-es). [Consulta: 15 gener 2018].
  4. «Hostal 83» (en castellà). Habitación de Juegos. [Consulta: 2806/2017].