Joc de l'oca

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El Joc de l'Oca (segle XIX).

El joc de l'oca és un joc de tauler per a entre dues i quatre persones, per bé que hi pot jugar més gent. L'objectiu del joc és avançar per 63 caselles amb dibuixos, en un recorregut en forma d'espiral, arribant al centre del tauler (casella 63). Hi ha caselles especials, que poden fer retrocedir, avançar, entre altres coses. És habitual trobar un tauler de parxís a l'altra cara del tauler.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

La fitxa de cada jugador va avançant segons la numeració obtinguda pels dos daus (en la versió original i més estesa per Europa, per bé que hi ha variacions que es juguen amb només un dau),[1] que van tirant per torns. Guanya el primer jugador que arriba a la casella número 63. Hi ha diverses caselles especials, que poden fer avançar, retrocedir o quedar-se un o més torns sense tirar.

Caselles especials[modifica | modifica el codi]

Hi ha diverses caselles especials. Algunes, com l'oca, permeten avançar diverses caselles. Altres, fan retrocedir, i n'hi ha que, com els daus o el pont, permeten fer ambdues coses.[2]

Aquí sota s'inclou una taula amb les caselles especials del joc de l'oca:

Imatge Casella Nº de casella Descripció
Oca 5, 9, 14, 18, 23, 27, 32, 36, 41, 45, 50, 54 i 59[3] Amb dos daus, es torna a moure la quantitat tirada als daus. Si s'ha caigut, en la primera tirada, a l'oca de la casella 9, s'arribaria directament al final. Aleshores el que es fa és anar a la casella dels daus, a la que marca la tirada feta (6 + 3 o 5 + 4). Si es juga amb un sol dau, s'avança fins a la següent casella on hi ha dibuixada una oca i es torna a tirar.
Pont 6 i 12 Si es cau a una casella de pont, es va fins a la següent casella de pont i es torna a tirar.
Fonda 19 Una jugada sense moure's.
Daus 3 - 6 26 Amb dos daus, casella on es va si es treu un 3 - 6 a la primera tirada. Amb un dau, en caure-hi es va a l'altra casella amb daus i es torna a tirar.
Pou 31 Dues jugades sense moure's. Si un altre jugador hi cau, se surt al següent torn.
Laberint 42 Es torna a la casella 39 (o la 30, segons versions).
Presó 52 No es pot moure fins que un altre jugador hi cau i el substitueix (o pasen tres torns, segons versions).
Daus 4 - 5 53 Amb dos daus, casella on es va si es treu un 4 - 5 a la primera tirada. Amb un dau, en caure-hi es va a l'altra casella amb daus i es torna a tirar.
La mort 58 Es torna al principi del recorregut.

Història[modifica | modifica el codi]

Francesco I de Medici.

Es creu que el joc de l'oca va ser inventat per Francesc de Mèdici, que en va enviar una còpia[4] a Felip II d'Espanya[5] a mitjans del Segle XVI.[6] Altres teories afirmen que prové d'un mapa del Camí de Sant Jaume,[7] essent les caselles les parades principals de la ruta. També s'ha apuntat alguna similitud amb el joc català de l'auca.

El professor Murray, en el seu llibre "A History of Board Games other than Chess" (Oxford University Press, 1952), explica que el joc es va estendre al Regne Unit el 1597, quan John Wolfe el va definir com «el nou joc més agradable de l'oca» a Stationers.[8] El 1758 la Duquessa de Norfolk jugava al joc de l'oca a Worksop, segons Horace Walpole.[9]

En cultura popular[modifica | modifica el codi]

 • A la novel·la Le Testament d'un excentrique, Jules Verne utilitza els Estats Units d'Amèrica com un tauler real del Joc de l'Oca on set jugadors competeixen per obtenir una herència de $60,000,000.
 • El joc va ser la base d'un concurs televisiu d'Itàlia anomenat Il Grande Gioco Dell'Oca (El Gran Joc de l'Oca), en el qual es va basar el concurs espanyol El gran juego de la oca (El Gran Joc de l'Oca). La versió en castellà es va mostrar a les pantalles del 1993 fins al 1995,[10] i més tard (1998) com a El nuevo juego de la oca (El Nou Joc de l'Oca).
 • Nintendo ha introduït el joc arreu del món amb la seva continuació de la franquícia Mario Party.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. El Juego de la Oca. Oviedo.es
 2. Rules of Goose Game. (anglès)
 3. Regles del joc de l'Oca
 4. Introducció al Joc de l'Oca. (anglès).
 5. Goose. (anglès).
 6. BoardGameGeek | Game of the Goose. (anglès).
 7. Orbis Terrarum” (El Círculo de la Tierra) Carlos Sánchez-Montaña. Mapping, ISSN 1131-9100, Nº 100, 2005, pags. 63-65.
 8. Arber, iii, 21.
 9. The Letters of Horace Walpole, Volume 2, carta 284.
 10. El Gran Juego de la Oca - El concurso - Introducción. (castellà).
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Joc de l'oca Modifica l'enllaç a Wikidata