Joc de plegar el cordill

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula jocJoc de plegar el cordill
Tipusjoc infantil Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc web oficialisfa.org Modifica el valor a Wikidata
Figura inicial en la variant tradicional europea del joc de plegar el cordill.

El joc de plegar un cordill (també anomenat "bressolet de la Mare de Déu" en algunes contrades, o simplement el joc del cordill, o el cordill[1][2]) és un joc de mans basat en un cordill, o similar, tancat i nuat formant baga. El cordill cal disposar-lo entre les dues mans del jugador que comença formant una figura. Un segon jugador "plega" la figura i, estirant i desfent la figura inicial, en forma una altra amb el cordill estirat entre les seves mans. De forma reiterada cada jugador van presentant les figures a l'altre fins que, per manca d'habilitat o de coneixements, la figura es desfà o un jugador no sap continuar.

Forma de jugar[modifica]

El primer que cal és disposar d'un cordill, cordonet o similar adequat d'una llargària d'un metre, aproximadament. Els cordills massa prims o massa rugosos no van bé. Amb un nus senzill s'uneixen els caps del cordill formant una baga.

El jugador que comença introdueix les mans en la baga i, tot sol, forma una figura amb el cordill. Aquesta figura inicial acostuma a recordar un bressol invertit, però hi ha diferents variants. Presentada la figura a un segon participant, amb les mans separades i exercint una tensió moderada sobre el cordill, el nou jugador l'ha d'anar plegant amb els dits (el jugador inicial va col·laborant, afluixant la tensió del cordill quan calgui). Si se segueix una acció correcta i possible, el moviment resulta amb una nova figura del cordill entre les mans del segon participant. Cada figura té una denominació popular. En una de les variants més conegudes la figura final (perquè no es pot plegar) és la de les "potes de gall".

Referències[modifica]

  1. "Els jocs infantils: un passat que hem viscut", article de Francesc Palet i Setó, 2000, p. 71, versió revisada i ampliada de l'article "Juguem...? Passat, present i futur dels jocs infantils", que aparegué a l'Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa, Núm. 100-101, gener-juny del 1999, p. 15-22.
  2. "El cordill. Jocs tradicionals de la Conca de Barberà"

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Joc de plegar el cordill