Jocs de la Commonwealth

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de competició esportivaJocs de la Commonwealth

Modifica el valor a Wikidata
Nom oficialCommonwealth Games (1978 - )
Inter-Empire Championships ( - )
British Empire Games (1930 - 1950)
British Empire and Commonwealth Games (1954 - 1966)
British Commonwealth Games (1970 - 1974) Modifica el valor a Wikidata
Tipusesdeveniment esportiu recurrent Modifica el valor a Wikidata
OrganitzacióFederació dels Jocs de la Commonwealth Modifica el valor a Wikidata
Lloc i data
Dates1930 Modifica el valor a Wikidata - 
Més informació
Lloc webthecgf.com Modifica el valor a Wikidata
Països que han participal als Jocs de la Commonwealth

Els Jocs de la Commonwealth (en català, Jocs de la Comunitat) són una competició multi-esportiva disputada cada quatre anys i on hi prenen part esportistes dels països que formen part de la Comunitat Britànica de Nacions.

A la pràctica, són una versió reduïda dels Jocs Olímpics, similars a altres Jocs regionals que se celebren arreu del món, com ara els Jocs Panamericans, els Jocs Asiàtics o els Jocs del Mediterrani. A més dels jocs més tradicionals, com l'atletisme, la natació, la gimnàstica o el ciclisme, es disputen competicions d'esports més habituals a aquests països com ara l'esquaix, el rugbi a set, les bitlles o el netball. També es disputen diverses proves per a esportistes amb discapacitat.

En aquesta competició, les quatre nacions britàniques hi participen amb equips propis, Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. També ho fan altres territoris britànics com l'Illa de Man o l'Illa de Jersey.

El primer cop que va sorgir la idea d'organitzar una competició d'aquest tipus fou l'any 1891, quan el reverend Astley Cooper va escriure un article a The Times suggerint la creació d'un festival esportiu panbritànic i pananglicà que se celebraria cada quatre anys i serviria per augmentar l'amistat i bona harmonia dels països de l'imperi Britànic.

La primera edició va tenir lloc el 1930 a la ciutat de Hamilton a Canadà, rebent el nom de Jocs de l'Imperi Britànic. El 1954 s'anomenaren Jocs de l'Imperi Britànic i de la Comunitat, el 1970 Jocs de la Comunitat Britànica, i el 1978 adoptaren la seva denominació actual de Jocs de la Comunitat (Commonwealth Games).

Només sis països han participat en totes les edicions dels jocs: Austràlia, Nova Zelanda, Canadà, Anglaterra, Escòcia i Gal·les. S'han produït diversos boicots per motius polítics. El més important el dels Jocs de 1986 disputats a Edimburg, quan 32 països d'Àfrica, Àsia i el Carib no acudiren en protesta per l'actitud amistosa del govern de Margaret Thatcher amb el règim racista de Sud-àfrica.

Edicions dels Jocs de la Commonwealth[modifica]

Fins avui s'han concedit les següents edicions del Jocs:

Jocs de l'Imperi Britànic

Jocs de l'Imperi Britànic i de la Comunitat

Jocs de la Comunitat Britànica

Jocs de la Comunitat

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jocs de la Commonwealth