Johan van Hell

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Johannes Gerardus Diederik (Johan) van Hell (Amsterdam, 28 de febrer de 1889 - Amsterdam, 31 de desembre de 1952) va ser un dissenyador gràfic músic, pintor, aquarel·lista artista, litògraf, escultor, i professor d'art neerlandès.

Es va formar a la Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers a Amsterdam, al Kunstnijverheidsschool Quellinus, i a l'Acadèmia Nacional de Belles Arts d'Amsterdam.

Van Hell era alhora un pintor i músic, tocava com a clarinetista a l'Orquestra Reial del Concertgebouw. Era un convençut socialista, tal com es reflecteix en les seves pintures, dibuixos, litografies i cartells d'escenes del dia a dia del carrer. També va produir litografies basades en les seves pintures, que es venien per unes poques monedes.

També va estar involucrat en la confecció d'ex-libris, i la il·lustració de llibres. També va dissenyar alguns cartells per al SDAP, el precursor del Partit del Treball.

El 12 de novembre de 1915 es va casar amb Paulina Wijnman. Va morir el 2 d'octubre de 1930. Johan van Hell es va casar de nou en el 14 de juny de 1933 amb Caroline Lankhout.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Tineke Reijnders, Bart de Cort, Koosje Hofman. Johan van Hell 1889-1952. Uitgeverij Terra-Lannoo, 2005. ISBN 9058973808