Johannes de Sacrobosco

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohannes de Sacrobosco

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1195 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Siorrachd Dhùn Phrìs Modifica el valor a Wikidata
Mort1256 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (60/61 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat d'Oxford Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques i astronomia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat, pedagog, astrònom, astròleg Modifica el valor a Wikidata
Ocupadorantiga Universitat de París Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Musicbrainz: b819515b-4ad7-44e3-8990-dcf3527ef12c Modifica el valor a Wikidata

Johannes de Sacrobosco, també conegut com a Joan de Sacrobosco i John of o de Hollywood, (c. 1195, Artane, actual raval de Dublín, Irlanda, d'una poderosa família normanda, i mort prop de 1256 a París) fou un monjo, escolàstic i astrònom irlandès.

Biografia[modifica]

Va començar els seus estudis a la Universitat d'Oxford. A continuació, l'any 1221, Sacrobosco va anar a estudiar a París i aviat va figurar com a professor d'astronomia i matemàtiques a la Universitat de París.

Sacrobosco es va dedicar a promoure els mètodes aritmètics i l'àlgebra dels àrabs en les seves classes. En el llibre titulat De Algorisme discuteix com es calculen els enters positius. Aquest treball conté 11 capítols, un de cada d'ells esmenta la suma, la resta, la multiplicació, la divisió, les arrels quadrades i les cúbiques. A 1220 Sacrobosco escriu la seva obra més coneguda Tractatus de Sphaera, un llibre d'astronomia en quatre capítols molt emprat en Europa. Clavius fa servir al segle xvi aquest llibre de l'esfera per ampliar-lo i d'aquesta manera continua emprant-se fins al segle xvii. Aquest llibre era un manuscrit que circulava per les universitats d'Europa i es pot dir que va ser essencialment el primer llibre d'astronomia imprès en 1472. Després d'aquesta primera edició Barocius va apuntar fins a 84 errors en el seu llibre Cosmographia de 1585.

Sacrobosco escriure més un tractat sobre la mesura del temps anomenat De Anni Ratione a 1232. En ell estudia la divisió del dia, de la setmana, el mes, els anys i els relaciona amb el calendari eclesiàstic. Manté que el Calendari julià té un error de 10 dies que hauria de corregir.

En el seu apartat gnomònic va escriure un tractat sobre Rellotges de sol anomenat Tractatus de Quadrante.

Li van dedicar un Cràter a la Lluna en el segle xx quan se'n va fer per primera vegada una cartografia, assignant-li un nom.

Sphaera de Sacrobosco[modifica]

Esfera de Johannes de Sacrobosco en un còdex.

Al començament del segle xii Sacobosco va escriure aquest tractat d'astronomia denominat sovint «Tractat de l'esfera», aquest tractat es divideix en quatre capítols:

  • Primer enuncia quines són les propietats de l'esfera, identificant el seu centre, les seccions, els pols, i descriu totes les esferes són necessàries per descriure l'univers.
  • Segon es dona una informació sobre els cercles que es materialitzen en l'esfera i com es denominen en l'astronomia clàssica.
  • Tercer s'esmenta l'ascendència i descendència dels signes del zodíac, sobre la diversitat de la longitud de temps en els dies de l'any i de la divisió de la terra d'acord amb el clima.
  • Quart s'esmenta el moviment dels planetes i es descriu el fenomen dels eclipsis.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Johannes de Sacrobosco
  • O. Pedersen, In quest of Sacrobosco , Journal for the History of Astronomy 16 (1985), pp. 175–221
  • W. Knorr, Sacrobosco's Quadrans: Date and Sources , Journal for the History of Astronomy 28 (1983), pp. 187–222

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Johannes de Sacrobosco» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Daly, John F. (SI). Johannes de Sacrobosco. Complete Dictionary of Scientific Biography. 2008. Encyclopedia.com. Consultat 6 Setembre 2013 <http://www.encyclopedia.com>. (anglès)