John Alden Mason

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Alden Mason
Biografia
Naixement14 gener 1885 Modifica el valor a Wikidata
Indiana (EUA) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 novembre 1967 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Dades personals
FormacióUniversitat de Pennsilvània
Universitat de Califòrnia a Berkeley Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióantropòleg, arqueòleg, lingüista Modifica el valor a Wikidata

John Alden Mason (14 de gener de 1885 – 7 de novembre de 1967) va ser un antropòleg i lingüista nord-americana que va treballar especialment en les llengües ameríndies.

Biografia[modifica]

Mason va néixer a Orland (Indiana), encara que va créixer al barri de Germantown a Filadèlfia. Es va graduar en la Universitat de Pennsylvania el 1907 i es va doctorar per la Universitat de Califòrnia a Berkeley el 1911. La seva tesi doctoral va versar sobre un estudi etnogràfic sobre els indis salinan de Califòrnia. A més d'aquest treball d'aquells anys època va realitzar un cert nombre de treballs sobre les llengües tepimanes de Mèxic, entre ells va dedicar treballs al tepecano, el tepehuan i el Pima-pápago. També va treballar en la classificació de les llengües d'Amèrica, dins de la qual va proposar la família macro-jê.[1]

La primera sèries de les històries de Juan Bobo fou publicada als Estats Units el 1921 al Journal of American Folklore sota el títol Porto Rican Folklore, i foren recollides per Mason d'escolars portoriquenys.[2] TLa col·lecció de contes va consistir en 56 "contes picarescs" sobre Juan Bobo incloent títols exòtics com Juan Bobo Heats up his Grandmother, Juan Bobo Delivers a Letter to the Devil, Juan Bobo Throws his Brother Down a Well, i Juan Bobo refuses to Marry the Princess.[2]

Mason a més va ser encarregat del Museu Arqueològic i d'Antropologia de la Universitat de Pennsylvania de 1926 fins a la seva jubilació el 1958.

Els seus articles es guarden en l'Societat Filosòfica Americana a Filadèlfia.

Obres[modifica]

  • The ethnology of the Salinan Indians. Berkeley, The University Press, 1912 (University of California Publ. in: American Archaeology & Ethnology. 10/4; S. 97–240; plts. 21–37).
  • The Ancient Civilizations of Peru. Harmondsworth u.a. : Penguin Books, 1957
    • Deutsch unter dem Titel: Das alte Peru : Eine indianische Hochkultur. Von Ferdinand Anton durchges. Übertr. aus d. Engl. von Hannes W. A. Schoeller, Magnus-Kulturgeschichte. Essen : Magnus-Verlag 1975 (zuerst in Kindlers Kulturgeschichte)
  • Notes on the Indians of the Great Slave Lake area. New Haven: Yale University Press [u.a.], 1946 (Yale University Publications in anthropology 34)
  • amb George Agogino: The Ceremonialism Of The Tepecan. Eastern New Mexico Univ. 1972

Referències[modifica]

  1. J. Alden Mason, The Languages of South American Indians, Washington, 1950, p. 287
  2. 2,0 2,1 Journal of American Folklore, Vol.34, pp. 143-208; by J. Alden Mason & Aurelio M. Espinosa, ed.; 1921 Retrieved 2013-05-31.

Bibliografia[modifica]

  • "Descendants of Capt. Hugh Mason in America", by Edna W. Mason, 1937
  • "Who Was Who in America", Vol. 10

Enllaços externs[modifica]