John F. C. Turner

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn F. C. Turner
Biografia
Naixement9 juliol 1927 Modifica el valor a Wikidata
Kensington (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 setembre 2023 Modifica el valor a Wikidata (96 anys)
Hastings (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Ideologia políticaAnarquisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióArchitectural Association School of Architecture (–1954)
St Edmund's School
Wellington College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballHabitatge, arquitectura i planejament urbanístic Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Perú (1957–1965)
Londres
Cambridge
Hastings Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióarquitecte, urbanista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversity College de Londres
Institut de Tecnologia de Massachusetts
Joint Center for Housing Studies (en) Tradueix
Architectural Association School of Architecture Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
CònjugeBertha Turner (en) Tradueix (1971–2023), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
MareJoscelyne V.C. Turner (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansMary Anne Kunkel (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsHeidi Berry (fillastra)
Francis Charlewood Turner (en) Tradueix (avi) Modifica el valor a Wikidata
Premis

John F. C. Turner (Kensington, 9 de juliol de 1927 - Hastings, 3 de setembre de 2023) va ser un arquitecte que va dedicar els seus estudis a la investigació i a la pràctica de l'habitatge autoconstruït interessant-se en la relació dels usuaris amb l'arquitectura i l'urbanisme.

Biografia[modifica]

John F. C. Turner va néixer al 1927 a Londres, Regne Unit. Va estudiar a l'Architectural Association de Londres. Amb trenta anys va anar al Perú on va romandre fins a 1965 duent a terme tasques d'assessoria en els assentaments i barriades dels poblats peruans. Observador i col·laborador en els processos de formació de barris d'habitatge autoconstruïts de Lima i Arequipa, el final de la seva estada de nou anys va coincidir amb el seu interès definitiu en una visió holística de l'habitatge i de l'urbanisme. Entre finals dels seixanta i finals dels setanta va publicar l'essencial de la seva obra, especialment Freedom to Build [1] i Housing by People, traduït aquest darrer a diferents idiomes. Va publicar nombrosos articles sobre aquest assumpte en revistes especialitzades, i va participar en congressos i assessories de cooperació sobre habitatge i hàbitat a tot el món. El seu interès per una concepció àmplia i creativa de l'habitar, per una concepció holística de la construcció de llocs, no s'ha aturat fins avui. Després de rebre el Premi Nobel Alternatiu, Turner continua treballant i pensant que les bones experiències d'habitatge, l'urbanisme des de baix i les velles pràctiques comunitàries locals seran una orientació segura en un sender ecològic que no hem d'esperar més a començar a recórrer.[2][3]

Llibres[modifica]

Autoconstrucción[modifica]

"Aquesta selecció de reflexions de Turner vol apropar al lector en espanyol escrits poc coneguts de l'arquitecte; textos que abasten tot el recorregut vital i amb prou feines han estat traduïts al castellà, alguns fins i tot inèdits en anglès: informes per a agències internacionals, articles en premsa política i reflexions mai utilitzades sobre la construcció del lloc on l'autor segueix encara treballant, l'habitatge i una reflexió holística constant sobre la construcció de l'espai inspirada en Patrick Geddes. Aquest volum és el resultat de llargues hores de conversa i consulta de la seva biblioteca i arxiu. Una bibliografia completa tanca el volum." [4][5]

Vivenda. Todo el poder para los usuarios[6][modifica]

"L'assaig de Turner és una contribució única i oportuna a la teoria i la pràctica de l'habitatge. Les tres lleis de l'habitatge resumeixen les bases psicològiques, socials i econòmiques de la seva tesi. Basa les seves conclusions en el treball i la investigació desenvolupats a Sud-amèrica i a diversos països occidentals durant un gran nombre d'anys, John analitza l'allotjament sota control local davant de l'habitatge administrat centralment, posa de manifest allò antieconòmic i antifuncional d'aquesta última, comenta els valors socials i econòmics, estableix els objectius d'un possible programa i discuteix en quina mesura la política i el finançament de l'habitatge haurien de ser competència d'organismes locals."

Tres lleis de l'habitatge[modifica]

  1. Quan els ocupants controlen les decisions més importants i poden oferir la seva pròpia contribució en el disseny, la construcció o la gestió del seu habitatge, tant el procés com el medi ambient produïts estimulen el benestar individual i social. Quan els usuaris no tenen control sobre les decisions clau ni en són responsables, l'ambient de l'allotjament es pot convertir en una barrera per a la realització personal i en una càrrega per a l'economia.
  2. El que és rellevant a l'habitatge és el que aquesta és, si no el que fa pels usuaris.
  3. Les deficiències i les imperfeccions al teu habitatge són infinitament més tolerables si tu n'ets el responsable que si ho és un altre.

Referències[modifica]