John Hume

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:29, 11 ago 2016 amb l'última edició de Guixacantijoch (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
John Hume
Premi Nobel
Premi Nobel
Premi Nobel de la Pau
(1998)

John Hume (Derry, Irlanda del Nord 1937) és un polític retirat nord-irlandès, guardonat amb el Premi Nobel de la Pau l'any 1998.

Durant anys ha estat membre del parlament per al districte electoral de Foyle, així com un membre de l'assemblea d'Irlanda del Nord. És una de les figures més importants de la història política moderna d'Irlanda del Nord i un dels arquitectes del procés de la pau. És l'única persona en la història que ha guanyat les tres concessions més grans de la pau del món, el Premi Nobel de la Pau l'any 1998, el Premi Gandhi per la Pau el 2001 i el Premi Martin Luther King.

Biografia

Va néixer el 18 de gener de 1937 a la ciutat nacionalista irlandesa de Derry, també coneguda com a Londonderry, i fou educat a universitats catòliques, entrant fins i tot al seminari per tal d'esdevenir religiós. Sense acabar els estudis retornà a la seva ciutat natal on fou un ferm impulsor dels drets civils en els últims anys de la dècada dels anys 60.

Carrera política

Gràcies a la seva campanya en favor dels drets civils, Hume fou escollit membre del Parlament d'Irlanda del Nord el 1969, arribant a ser Ministre de Comerç durant el breu govern de 1974. Posteriorment fou escollit parlamentari al Parlament de Westminster el 1983.

El 1971 va realitzar una vaga de fam en protesta de l'internament de centenars d'irlandesos republicans sospitosos de prendre part en la lluita violenta contra el govern britànic.

Impulsor i cofundador del Partit Socialdemòcrata i Laborista (SDLP), fou escollit líder del partit el 1979 en substitució de Gerry Fitt. Implicat en les "negociacions secretes" entre el govern i el Sinn Féin, va aconseguir portar a la taula de negociacions d'un dels principals partits nacionalista irlandès. Hume aconseguí l'acord "Anglo-irlandès de 1985", però que fou rebutjat per ambdues parts: els republicans i nacionalistes irlandesos per poc ambiciós i els unionistes "per haver dut l'assumpte d'amagat de la població". No obstant això, Hume seguí negociant amb el Sinn Féin, aconseguint gràcies al "Procés Hume-Adams" un eventual alto al foc el 1994 per part de l'IRA, que va permetre arribar als acords definitius de Divendres Sant l'any 1998.

Premi Nobel de la Pau

Gràcies als seus esforços per a trobar una solució pacífica al conflicte irlandès mitjançant els "acords Anglo-irlandès", el "Procés Hume-Adams" i els "Acords de Divendres Sant", John Hume fou recompensat el 1998 amb el Premi Nobel de la Pau per part del Comitè Nobel Noruec del Parlament Noruec al costat del líder unionista de l'Ulster, David Trimble. Un premi elogiat fins i tot pels seus detractors i adversaris polítics, com el reverend Ian Paisley.

Retir

El 4 de febrer de 2004, John Hume va anunciar el seu retir total de la política, deixant a Mark Durkan com a líder i successor del SDLP. Hume i la seva esposa, però, continuen sent actius per promoure la integració europea, i accions contra la pobresa global realitzant xerrades públiques.

Enllaços externs