John Jennings Ballantine

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaJohn Jennings Ballantine
Biografia
Naixement 4 d'octubre de 1896
Hillsboro (Ohio)
Mort 21 de maig de 1970(1970-05-21) (als 73 anys)
Activitat
Lleialtat Bandera dels Estats Units Estats Units
Branca militar US Navy Marina dels Estats Units d'Amèrica
Rang militar Vicealmirall Vicealmirall
Comandament USS Bunker Hill
Conflicte Segona Guerra Mundial:
Modifica les dades a Wikidata

John Jennings Ballentine (Hillsboro, Ohio, 4 d'octubre de 189621 de maig de 1970) va ser un vicealmirall de l'Armada dels Estats Units.

Aquest distingit mariner prestà servei durant les dues guerres mundials. En els primers temps de la seva carrera es convertí en perit d'aviació naval, servint en les bases de Florida i Texas, així com amb l'esquadró d'avions torpediners de la flota nord-americana a l'atlàntic. En el curs dels anys 1922 a 1926, i com oficial encarregat del camp de proves naval situat a Dahlgren (Estat de Virgínia), efectuà les proves originals dels primers models de l'aparell de punteria Norden pel disparament de bombes. Posteriorment serví en l'Extrem Orient, i després en l'oficina d'aeronàutica del departament de Marina, a Washington. Durant els anys 1934-1936 fou el cap de Secció de Plans de Guerra del mateix departament, i serví després a les ordres de l'almirall Ernest King.

Segona Guerra Mundial[modifica]

El maig de 1943 se'l nomenà comandant del USS Bunker Hill, vaixell portaavions de 26.500 tones de desplaçament, que prestà constant servei durant la segona guerra mundial. Des del novembre de 1943 fins al febrer de l'any següent el Bunker Hill participà, sota el mandat de Ballentine, en les operacions següents desenvolupades en ple Oceà Pacífic: Rabaul, illes Gilbert, Nauru, Kavieng i illes Marshall. Per tant rellevants i continus serveis, aquest il·lustre mariner fou citat amb elogi nombroses vegades en els partes de guerra. Se li concedí l'Estrella de Plata per llur valentia i dots de comandament, que demostrà en els combats i operacions de Port Rabaul i de les Gilbert. La Medalla de la Legió del Mèrit li fou atorgada pels seus serveis distingits en les campanyes de Tarawa, Makin, Nauru, Kavieng i illes Marshall, i el portaavions Bunker Hill rebé la citació del president dels Estats Units per l'heroisme extraordinari i afortunat que llur dotació demostrà sempre en els combats contra l'enemic, lliurats en aigües del Pacífic, des de novembre de 1943 fins al maig de 1945.

Durant l'any 1944, el vicealmirall Ballentine prestà serveis com a cap d'Estat Major i ajudant del cap d'Aviació, flota del Pacífic, a Pearl Harbour. En aquest lloc dirigí les operacions de les forces aèries contra l'enemic, i per la seva ben provada capacitat rebé la medalla de l'Estrella de Bronze. Quan tornà als Estats Units, a finals de 1944, fou nomenat cap de la flota de l'aire de Seattle (Estat de Washington), concedint-li després una estrella d'or. El 1945 fou nomenat oficial d'enllaç en el quarter general de la prefectura suprema de les forces aliades en el Pacífic.

El vicealmirall Ballentine tingué l'honor de desembarcar en l'aeroport d'Atsugi, el 30 d'agost de 1945, en l'ocupació del Japó, mitjançant forces transportades per aire, i d'escoltar al general de l'exèrcit Douglas MacArthur a les cerimònies de la rendició, a bord del cuirassat USS Missouri, el 2 de setembre de 1945. Per llurs serveis excepcionalment meritoris en el seu lloc de comandament, li fou concedida una segona estrella d'or.

Honors després de la guerra[modifica]

L'hivern de 1947-48 efectuà un creuer de cinc mesos de durada per la Mediterrània, a bord del USS Midway, i el 1948-49 realitzà un altre creuer similar en el USS Roosevelt, amb la Sisena Flota. A partir del 14 de novembre de 1949, el vicealmirall Ballentine se li confià el comandament d'aquesta flota al Mediterrani, i en qualitat de tal, i amb una divisió d'aquesta, va recalar a Barcelona el gener de 1951, on els mariners nord-americans foren molt festejats.

A més de les condecoracions que ja s'han consignat, aquest il·lustre almirall de l'Armada dels Estats Units està en possessió de moltes d'altres de gran estima, tals com la Medalla de la Victòria, de la Primera Guerra Mundial, i la Medalla de Servei Yangtze (1927), entre altres.

Condecoracions[modifica]

Estrella de plata Estrella de Plata
Legió del Mèrit Legió del Mèrit
Citació Presidencial d'Unitat Citació Presidencial d'Unitat de la Marina i el Cos de Marines
Estrella de bronze Estrella de Bronze
Medalla de la Victòria a la I Guerra Mundial Medalla de la Victòria a la I Guerra Mundial
Medalla del Servei al Yangtze Medalla del Servei al Yangtze
Medalla del Servei de Defensa Americana Medalla del Servei de Defensa Americana
Medalla de la Campanya Asiàtica-Pacífica Medalla de la Campanya Asiàtica-Pacífica
Medalla de la Victòria a la II Guerra Mundial Medalla de la Victòria a la II Guerra Mundial

Referències[modifica]