John Machin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Machin

Portada dels Principia de Newton traduïts al anglès amb una addenda de John Machin sobre els moviments de la Lluna (1729)
Biografia
Naixement1680 Modifica el valor a Wikidata
Anglaterra (Regne Unit) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 juny 1751 Modifica el valor a Wikidata (70/71 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Es coneix perCàlcul de 100 decimals del Nombre π
Activitat
OcupacióMatemàtiques
OrganitzacióGresham College
Membre de
Premis

John Machin va ser un matemàtic i astrònom anglès del segle xviii.

Vida[modifica]

Se sap poca cosa, de la vida de John Machin. Va ser professor particular de Brook Taylor el 1701, amb qui va mantenir correspondència. A més era amic d'Abraham de Moivre i de John Keill.

El 1710 va ser escollit fellow de la Royal Society de la que va ser secretari entre 1718 i 1747. El 1713 va ser nomenat professor d'astronomia del Gresham College, càrrec que va ocupar fins a la seva mort el 1751.

Obra[modifica]

John Machin és recordat sobretot pel seu enginyós procediment per trobar els 100 primers decimals del nombre π.[1] De fet, no va ser ell qui va publicar el resultat sinó el matemàtic William Jones qui, en el seu llibre Synopsis Palmariorum Matheseos (1706; pàgines 242-244) va explicar l'enginyòs procediment seguit per Machin:

Si , aleshores,
,
de la mateixa forma: .
Aleshores:

Per tant:

D'on es pot obtenir una fórmula del nombre π en funció de dos arc-tangents:

Machin va computar els dos arc-tangents amb els desenvolupaments en sèrie de Gregory:

El nombre π calculat amb 100 decimals exactes per John Machin, en el llibre de William Jones, Synopsis Palmariorum Matheseos (1706)

i "només" li van caldre els primers setanta termes del primer arc-tangent i els primers vint del segon, per obtenir els primers cent decimals exactes del nombre π.[2] El cert és que aquestes sèries convergeixen més ràpidament que qualsevol altra sèrie emprada anteriorment.

També va intentar rectificar la teoria del moviment de la Lluna de Newton (1729), però no va ser un intent reeixit,[3] i va publicar diversos articles als Philosophical Transactions.

Referències[modifica]

  1. Tweddle, pàgina 2.
  2. Arndt & Haenel, pàgina 193.
  3. A.M.C., Dictionary of National Biography, pàgina 116.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «John Machin» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)