John Peabody Harrington

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaJohn Peabody Harrington
John Peabody Harrington (1884-1961) and Chief Wiishi of Mission Indians, California.jpg
John Peabody Harrington i el cap Wiishi dels indis de Missió
Biografia
Naixement 29 d'abril de 1884
Waltham (Massachusetts) Massachusetts
Mort 21 d'octubre de 1961
San Diego California
Nacionalitat Estatunidenca
Formació Universitat de Stanford
Activitat
Ocupació professor i lingüista
Ocupador Smithsonian Institution
Família
Cònjuge Carobeth Laird
Modifica les dades a Wikidata

John Peabody Harrington (Waltham,[1] 1884–1961) fou un lingüista i etnòleg estatunidenc especialitzat en amerindis de Califòrnia. Harrington es caracteritza per l'enorme volum de la seva producció documental, la majoria de la qual ha romàs inèdita: l'espai en els prestatges al National Anthropological Archives dedicat al seu treball s'estén per 213 metres.[2]

Primers anys i educació[modifica]

Nascut a Harrington es traslladà a Califòrnia quan era un nen. De 1902 a 1905 Harrington estudià antropologia i llengües clàssiques a la Universitat de Stanford. Mentre assistia a classes especialitzades en la Universitat de Califòrnia, Berkeley, es va trobar amb l'antropòleg Alfred L. Kroeber. Harrington es va interessar intensament en les llengües ameríndies i l'etnografia.

Llegat lingüístic[modifica]

En comptes de completar el seu doctorat a les universitats de Leipzig i Berlín va treballar com a professor de llengua en un institut de secundària. Durant tres anys va dedicar el seu temps lliure a un examen intens dels pocs supervivents chumash.

El seu exhaustiu treball va cridara l'atenció del Smithsonian Institution i del Bureau of American Ethnology. Harrington va esdevenir un etnòleg de camp permanent per al Bureau des de 1915. Va ser tenir aquesta posició durant 40 anys, recollint i compilació massivs de dades en brut sobre els pobles indígenes, inclosos els chumash, mutsun, rumsen, chochenyo, kiowa, chimariko, yokuts, gabrielino, salinan, yuma i mohaves. Harrington també va estendre el seu treball a la cultura tradicional, particularment la mitologia i la geografia. Les seves col·leccions de camp incloïen informació de topònims i milers de fotografies. Les col·leccions massives estaven desorganitzats a l'extrem, i contenien no només manuscrits lingüístics i enregistraments, sinó objectes i realia de totes les tendències; un arxiver va descriure anys més tard com obrir cada caixa del seu llegat va ser "una aventura en si mateixa".[3]

Harrington és pràcticament l'únic enregistrador d'alguns idiomes, com obispeño (nord), chumash, kitanemuk i serrano. Va reunir més d'1 milió de pàgines d'anotacions fonètiques sobre les llengües parlades per les tribus d'Alaska a Amèrica del Sud. Quan va estar disponible la tecnologia va complementar el seu informe escrit amb els enregistraments d'àudio, la majoria recentment digitalitzats[4] primer usant cilindres de cera i després discs d'alumini.[5] Hom li acredita la recopilació d'algunes de les primeres gravacions de llengües natives, rituals i cançons i el perfeccionament de la fonètica de diversos idiomes.[6]

L'atenció de Harrington pel detall tant lingüístic com cultural és ben il·lustrat a "Tobacco among the Karuk Indians of California," una de les poques obres publicades oficialment.[7]

Vida personal[modifica]

Harrington era casat amb Carobeth Laird (nascuda Tucker) en 1916-1923. Van tenir una filla, Awona Harrington.[8]

Referències[modifica]

  1. http://encyclopedia.stateuniversity.com/pages/12138/John-Peabody-Harrington.html
  2. Glenn, James R. «The Sound Recordings of John P. Harrington: A Report on Their Disposition and State of Preservation». Anthropological Linguistics, 33, 4, 1991, pàg. 357–366. ISSN: 0003-5483. JSTOR: 30028216.
  3. Callaghan, C. A. «Encounter with John P. Harrington». Anthropological Linguistics, 33, 4, 1991, pàg. 350–356.
  4. «Collections Search Center, Smithsonian Institution». collections.si.edu.
  5. «UC Davis linguists work to save extinct languages - The Reporter».
  6. Krieger, Lisa M. «Long gone Native languages emerge from the grave: Millions of cryptic notes from linguist John Peabody Harrington». Mercury News, 23-12-2007 [Consulta: 30 desembre 2007].
  7. Harrington, John P. 1932. "Tobacco among the Karuk Indians of California. Bureau of American Ethnology Bulletin 94. U.S. Government Printing Office, Washington.
  8. Laird, Carobeth. 1975. Encounter with an Angry God: Recollections of my Life with John Peabody Harrington. Malki Museum Press, Banning, CA.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]