Vés al contingut

John Speed

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaJohn Speed

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1551 Modifica el valor a Wikidata
Farndon (Anglaterra) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort28 juliol 1629 (Julià) Modifica el valor a Wikidata (77/78 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSt Giles-without-Cripplegate (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballCartografia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócartògraf, historiador Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
FillsJohn Speed Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 4316 Modifica el valor a Wikidata

John Speed (Farndon, 1551 - Londres, 28 de juliol de 1629 (Julià)) va ser un cartògraf i historiador anglès dels segles xvi i xvii.[1] És considerat el cosmògraf més prestigiós del període els Stuarts a Anglaterra.[2][3]

Biografia

[modifica]

John Speed va néixer a Farndon, al comtat de Cheshire. De molt jove va treballar en el negoci de sastrería de son pare.[4] Mentre treballava a Londres, el seu coneixement de la història el va acostar a alguns cercles erudits i va rebre l'atenció de sir Fulke Greville, que posteriorment li va fer una proposta per dedicar-se plenament a la recerca històrica. Com a recompensa pels seus esforços anteriors, la reina Isabel I d'Anglaterra li va concedir una habitació a la Casa de la Duana.

Està enterrat al costat de la seva esposa a l'església de St Giles-without-Cripplegate, al carrer Fore, al Barbican Estate a la ciutat de Londres.[4] Darrere de l'altar es va erigir un memorial a John Speed.

Obres

[modifica]
En 1627, George Humble va publicar Prospect of the Most Famous Parts of the World (Perspectiva de les parts més famoses del món), imprès per John Dawson. Aquest és el mapa del món a partir d'aquest atles amb el nom de John Speed en el títol, però que no atribueix l'autoria a Speed[5]

Amb el suport de l'historiador William Camden Speed va començar l'obra The History of Great Britaine under the conquests of the Romans, Saxons, Danes and Normans, publicada el 1611.[6] Va utilitzar sens dubte les obres de Christopher Saxton i John Norden. Tot i que tenia probablement accés a fonts històriques ara perdudes, el seu treball com a historiador és considerat de menor importància en comparació amb la seva tasca com a cartògraf. Destaquen plànols de ciutats, molts dels quals són el primer registre visual de les ciutats britàniques que representen.

Va publicar entre 1610 i 1611, l'atles The Theatre of the Empire of Great Britaine (‘El Teatre de l'Imperi de Gran Bretanya’) és el primer conjunt de mapes dels comtats d'Anglaterra i Gal·les, a més de cinc mapes d'Irlanda i un mapa general d'Escòcia. Còpies d'aquests làmines són populars com a decoració en molts llars del Regne Unit. El 1627, dos anys abans de la seva mort, va publicar Prospect of the Most Famous Parts of the World (‘Perspectiva de les parts més famoses del món’), que fou el primer atles mundial elaborat per un anglès. Al revés dels mapes, té un text descriptiu fascinant. Gran part dels gravats es van realitzar a Amsterdam, al taller del gravador flamenc Jodocus Hondius.

El 1611, també va publicar The genealogies recorded in the Sacred Scriptures according to euery family and tribe with the line of Our Sauior Jesus Christ obserued from Adam to the Blessed Virgin Mary (‘Les genealogies registrades en les Sagrades Escriptures segons cada família i tribu amb la línia de Nostre Senyor Jesucrist observada d'Adan fins a la Santíssima Mare de Déu’), una genealogia bíblica, reimpresa en diverses ocasions durant el segle xvii.

Família

[modifica]

Joshua Fry Speed, el seu fill, era amic d'Abraham Lincoln a la seva arribada a Springfield a l'estat d'Illinois, que al mateix temps va designar al germà de Joshua, James Speed, pel càrrec de Fiscal General dels Estats Units.[cita[cal citació]

Mapes

[modifica]

Plànols de ciutats

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Baynton-Williams, Ashley. «John Speed». MapForum.Com. Arxivat de l'original el 2019-03-16. [Consulta: 17 setembre 2012].
  2. «Maps by John Speed». Jonathan Potter Limited. [Consulta: 17 setembre 2012].
  3. Hewitt, Rachel. Granta Publications. Map of a Nation, 2010, p. xxvi. ISBN 978-1-84708-254-1. 
  4. 4,0 4,1 «The Life of John Speed». JohnSpeedMaps.co.uk. Arxivat de l'original el 2012-05-06. [Consulta: 17 setembre 2012].
  5. «Biography John Speed II». MapForum.com,, 3, 2006. Arxivat 2019-01-16 a Wayback Machine.
  6.  Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba actualment al domini públic «Speed, John». A: Dictionary of National Biography. Londres: Smith, Elder & Co, 1885–1900.