Jonathan Trelawny

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSir Modifica el valor a Wikidata
Jonathan Trelawny

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 març 1650 Modifica el valor a Wikidata
Trelawne (Anglaterra) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort19 juliol 1721 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Chelsea (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Bisbe anglicà de Winchester
Bishop of Bristol (en) Tradueix
Bisbe d'Exeter
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicAnglesos Modifica el valor a Wikidata
ReligióAnglicanisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióChrist Church College
Westminster School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolBaronet Modifica el valor a Wikidata
CònjugeRebecca Hele (en) Tradueix (1684–) Modifica el valor a Wikidata
FillsHele Trelawny (en) Tradueix, Mary Trelawny (en) Tradueix, Elizabeth Trelawny (en) Tradueix, Anne Trelawny (en) Tradueix, Sir John Trelawny, 4th Baronet (en) Tradueix, Rebecca Trelawny (en) Tradueix, Charlotte Trelawny (en) Tradueix, Charles Trelawny (en) Tradueix, Jonathan Trelawny (en) Tradueix, Letitia Trelawny (en) Tradueix, Henry Trelawny (en) Tradueix, Edward Trelawny (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesSir Jonathan Trelawny, 2nd Baronet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Mary Seymour (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansHenry Trelawny (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Sir Jonathan Trelawny (Pelynt (Cornualla), 24 de març de 1650 - Chelsea, 19 de juliol de 1721) fou un bisbe anglicà, 3r baronet de Trelawny, famós pel seu posicionament contra el rei a la Revolució Gloriosa, que va inspirar una cançó popular considerada l'himne de Cornualla.

Inicis[modifica]

Tercer fill del 2n baronet Jonathan Trelawny i de Mary Seymour, fou ordenat sacerdot el 1673. Conjuntament amb el seu germà, el general Charles Trelawny, va ajudar a sufocar les rebel·lions dels nobles contra la corona. El rei Jaume II, en agraïment, el va fer cavaller i el va promoure a bisbe de Bristol el 1685.

Canvi de bàndol[modifica]

Malgrat la seva lleialtat a la corona, Trelawny va ésser un dels set bisbes que es van posicionar en contra de la Declaració d'Indulgència de 1687, on el rei garantia la tolerància religiosa amb els catòlics. Els bisbes foren empresonats a la Torre de Londres durant tres setmanes, jutjats i absolts. Aquests fets van donar lloc a la Revolució Gloriosa.

El 1688, amb l'entronització del protestant Guillem III, va esdevenir bisbe d'Exeter i el 1707 de Winchester. Va morir el 1721 i és enterrat a la seva vila natal.

El seu fill[modifica]

Del seu matrimoni amb Rebecca Hele va tenir dotze fills, el quart dels quals, Henry Trelawny va participar en la Guerra de Successió Espanyola, en la defensa de Barcelona del setge de 1705.

L'himne[modifica]

Trelawny també és conegut per ser el protagonista de la cançó “The Song of the Western Men” (La cançó dels homes de l'oest), composta el 1825 per R. S. Hawker, vicari de Morwenstow, en memòria dels fets de 1688, que es considera l'himne de Cornualla i que, a la tornada, hi diu: “And shall Trelawny die?” (I Trelawny morirà?) i és coneguda per aquest nom o simplement per “Trelawny”.

Enllaços externs[modifica]