Jordi Moraleda i Perxachs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJordi Moraleda i Perxachs

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 octubre 1950 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort26 juliol 2020 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatori Municipal de Música de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector d'orquestra, compositor, músic Modifica el valor a Wikidata
GènereSardana Modifica el valor a Wikidata

Jordi Moraleda i Perxachs (Barcelona, 15 d'octubre de 1950 - Barcelona, 26 de juliol de 2020[1]) fou director, músic instrumentista i compositor de música catalana.

Formació[modifica]

Nascut a Barcelona en el si d'una família molt vinculada a la música, va començar els seus estudis musicals als deu anys al Conservatori Superior d'aquesta ciutat, on va cursar les carreres de solfeig,[2] piano,[3] fagot,[4] contrabaix,[5] percussió,[6] direcció d'orquestra,[7] instrumentació i composició,[8] harmonia musical,[9] contrapunt i fuga.[10]

L'any 1972 va realitzar a França estudis de perfeccionament de piano amb Pierre Sancan i de composició amb Tony Aubin, tots ells professors del Conservatori de París.

A més, l'any 1974 va obtenir el Premi d'Honor de grau superior de Fagot, en el Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona.

Així mateix, va obtenir també el Certificat Supérieur de Langue Française, per l'Institut Français en Espagne i la Université de Toulouse. Posteriorment, va realitzar un postgrau de percussió i música contemporània amb Siegfried Fink.

Trajectòria[modifica]

Va ser membre fundador, juntament amb Konstantin Simonovitch, Àngel Soler, Josep Maria Mestres Quadreny i Anna Ricci (entre d'altres) del "Conjunt català de música contemporània", va formar part del "Grup de percussions de Barcelona" amb Xavier Joaquim i Angel Pereira i també va pertànyer al grup de música del renaixement "Ars Musicae" i la Capella Clasica Polifónica del FAD. Va exercir com a professor de piano i d'harmonia musical al "Centre d'estudis musicals de Vallvidrera".

Com a instrumentista, va formar part de l'Orquestra Simfònica del Vallès, l'Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya i de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu. Fou també membre de tribunal en diversos concursos de composició i d'interpretació.

En el món discogràfic i audiovisual, la seva trajectòria és molt dilatada. Va ser soci fundador, productor discogràfic i tècnic de mescles de les empreses de sonorització i doblatge Trigono S.L. i Audiotrack S.A.. Va realitzar música per cinema, televisió i teatre, incorporant a les seves produccions els últims avenços electrònics i informàtics. Fou una persona fortament vinculada a la Nova cançó com a arranjador i com a acompanyant d'artistes com Guillermina Motta, Joan Baptista Humet i Maria del Mar Bonet, amb qui va actuar a la sala Olympia de París.

És autor d'una trentena de sardanes i té premis de composició als concursos de la SGAE, premis Francesc Basil, Ceret-Banyoles, Amer, Vilassar de Mar Agramunt i Lloret. Les seves sardanes de concert i de plaça, sovint són interpretades per les principals formacions del moment, i moltes d'elles han estat enregistrades en disc. És també autor de diverses obres de música de cambra, d'instrumentacions per a banda simfònica, i de gloses per a una i dues cobles, així com d'un concert per a tenora.

Va dirigir les seves obres davant de formacions tan prestigioses com la cobla La Principal de la Bisbal, la Cobla Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, la cobla Montgrins, la cobla Selvatana, la Cobla Simfònica de Catalunya, la Cobla Ciutat de Girona i fins i tot amb la Banda Municipal de Barcelona. Diverses agrupacions han enregistrat les seves obres.

L'any 1986 va guanyar per oposició la plaça de fagot solista a la Banda Municipal de Barcelona, agrupació de la qual va formar part fins a retirar-se de la carrera professional l'any 2015.

L'any 2007 va ser designat director adjunt de la Banda Municipal de Barcelona, juntament amb Rafael Grimal i Joan Lluís Moraleda.

Obra de l'autor (selecció)[modifica]

Algunes sardanes[modifica]

Algunes obres[modifica]

  • Concert a les golfes (obra per la iniciació dels escolars a la cobla)
  • Aventures i desventures del drac de l'estany (per a dues cobles i timbals)
  • Concert per a tenora i cobla
  • 1916, un aplec am la cobla "Antiga Pep" (per a cobla i timbals)
  • Obertura concertant
  • Sonata per a fagot i piano
  • Diada de Corpus a Barcelona (marxa de processó per a banda)
  • Tríptic per a cobla de tres quartans

Vegeu també[modifica]

Jordi Moraleda és germà de Joan Lluís Moraleda i Perxachs, i d'Albert Moraleda i Perxachs.

El seu pare Hermenegild va compondre l'any 1949 la sardana que porta per títol L'aplec del Remei. Possiblement aquest fet va influir en les inclinacions musicals de la família Moraleda, en segona i tercera generació.

Notes[modifica]

  1. «Mor el compositor Jordi Moraleda :: PortalSardanista». Arxivat de l'original el 2020-07-29. [Consulta: 29 juliol 2020].
  2. Solfeig amb Lluís Maria Millet
  3. Piano amb Ramon Coll, Miquel Farré i Mallofré i Àngel Soler
  4. Fagot amb Ramon Isbert
  5. Contrabaix amb Josep Sala
  6. Percussió amb Xavier Joaquim
  7. Direcció d'orquestra amb Antoni Ros-Marbà
  8. Instrumentació i composició amb Xavier Montsalvatge
  9. Harmonia amb Joan Pich Santasusanna i Maria Cateura
  10. Contrapunt i Fuga amb Manuel Oltra

Enllaços externs[modifica]