Jordi Sincel·le

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJordi Sincel·le
Biografia
Naixementsegle VIII Modifica el valor a Wikidata
Mort810 (>810) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador, escriptor, filòsof, clergue Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Jordi Sincel·le[1][nota 1] (llatí: Georgius Syncellus), anomenat també l'Abat i el Monjo, fou un escriptor grec que va viure a la darrera part del segle viii i primera part del segle ix. El seu nom derivava d'haver estat sincel·le, és a dir, assistent personal, del patriarca Tarasi de Constantinoble, mort el 806. Teòfanes Isàuric el descriu com un home intel·ligent i expert en història i cronologia.

Fou l'autor d'una cronografia o crònica el títol de la qual és Ἐκλογὴ Χρονογραφίας συνταγεῖσα ὑπὸ Γεωργίον Μοναχοῦ Συγκέλλου γεγονότος Ταρασίον Πατριάρχον Κωνσταντινουπόλεως ἀπὸ Ἀδὰμ μέχρι Διοκλητιανοῦ ('crònica selecta escrita per Jordi el Monjo, sincel de Tarasi patriarca de Constantinoble, d'Adam fins a Dioclecià'). L'obra hauria d'haver arribat fins al 800 però la seva mort la deixà inacabada a la pujada al tron de Dioclecià el 284. L'obra estava basada en la Crònica d'Eusebi de Cesarea.[2] La Chronographia de Teòfanes Isàuric, que va del 285 al 813, seria una continuació d'aquest Chronicon, a qui Jordi Sincel·le, moribund, hauria demanat que l'acabés.

De vegades se l'ha identificat amb Jordi Hamàrtol, també autor d'un Chronicon, però ja Lleó Al·laci va demostrar que no s'havien de confondre. Jordi Sincel·le va transcriure quasi literalment una part substancial del Chronicon d'Eusebi de Cesarea, i aquest text s'ha utilitzat per a restaurar parts en grec del llibre d'Eusebi que s'havien perdut.[3]

Notes[modifica]

  1. La GEC, el GDLC i la Fundació Bernat Metge empren la forma «Sincel·le». L'hel·lenista Joan Alberich, en canvi, recomana transcriure la terminació grega «-λλος» com a «-l», cosa que donaria «sincel».

Referències[modifica]

  1. Bescós Prat, 2016, p. 43.
  2. Adrian Kelly, Christopher Metcalf. Gods and Mortals in Early Greek and Near Eastern Mythology (en anglès). Cambridge University Press, 2021, p. 186. ISBN 1108480241. 
  3. Smith, William. «46.Georgius Syncellus». A: A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. II. Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 254-255. 

Bibliografia[modifica]