José María Barreda Fontes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé María Barreda Fontes

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) José María Barreda Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 febrer 1953 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Ciudad Real (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
  Diputat de les Corts de Castella-La Manxa
10 de juny de 1987 – 9 de desembre de 2011
CircumscripcióCiudad Real i Toledo
  Conseller d'Educació i Cultura de la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa
8 de juny de 1983 – 15 de juliol de 1987
  President de les Corts de Castella-La Manxa
21 de juny de 1991 – 8 de juliol de 1997
  Senador designat per Castella La Manxa
21 de novembre de 1989 – 16 d'octubre de 1991
  Vicepresident de les Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha
14 de juliol de 1999 – 29 d'abril de 2004
  President de Castella-la Manxa
29 d'abril de 2004 – 29 d'abril de 2011
  Diputat al Congrés dels Diputats
En el càrrec des de 13 de desembre de 2011
CircumscripcióCiudad Real
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Complutense de Madrid Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiManuel Espadas Burgos Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, mestre d'escola Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Obrer Espanyol Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeClementina Díez de Baldeón (1976–) Modifica el valor a Wikidata

José María Barreda Fontes (Ciudad Real, 4 de febrer de 1953) és un polític espanyol, fou president de Castella-la Manxa. Llicenciat en Filosofia i Lletres, becari del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Doctor en Geografia i Història per la Universitat Complutense de Madrid, professor titular d'Història Contemporània de la Universitat de Castella-la Manxa. També membre de la Comissió Executiva Federal del PSOE des del XXXV Congrés del partit (2000). El seu primer càrrec polític el va ocupar a Ciudad Real, on va ser regidor el 1983. Diputat regional per Ciudad Real des de la II Legislatura a la VI.[1] Autor de diversos llibres i nombrosos articles, entre els quals destaquen Caciques y electores (1983) i Ilustración y Reforma en La Mancha (1981). És pare de dos fills amb la seva esposa Clementina Díez de Baldeón García, diputada del Congrés dels Diputats i exvicerectora de la Universitat de Castella-la Manxa.

Primers passos en la política regional[modifica]

Durant el període en el qual va ser conseller d'Educació i Cultura de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, va engegar la Universitat Regional i va iniciar la Xarxa de Biblioteques, Cases de Cultura, Teatres i Auditoris i va organitzar la transformació de l'Alcázar de Toledo en la Biblioteca Regional, que s'ha convertit en la segona d'Espanya en fons. En 1988 és nomenat per José Bono conseller de Relacions Institucionals, conselleria que compagina amb la Vicepresidència de la Junta de Comunitats entre 1988 i 1989.[2] Les Corts de Castella-la Manxa el designaren senador el 1989, càrrec que ocuparia fins a 1991.[3]

Durant la III Legislatura, José María Barreda, és president de les Corts de Castella-la Manxa, càrrec del qual resultaria reelegit en la IV Legislatura. Va dimitir d'aquest càrrec en ser triat secretari general del PSOE de Castella-la Manxa. Durant la seva Presidència en les Corts, va impulsar la reforma de l'Estatut d'Autonomia i del Reglament de la Cambra per a suprimir les limitacions que impedien el seu complet desenvolupament i la consecució d'una plena autonomia. En 1999 torna a ocupar la Vicepresidència de Castella-la Manxa.

President de Castella-la Manxa[modifica]

A l'abril de 2004, el llavors president de la Regió José Bono és nomenat Ministre de Defensa, pel que Barreda és designat president de la Comunitat Autònoma de Castella-la Manxa. En les eleccions del 27 de maig de 2007, Barreda va revalidar el seu mandat amb majoria absoluta. Barreda és conegut pel rebuig que es mantingui actiu al Transvasament Tajo-Segura en una situació a més, marcada per la sequera. José María Barreda ha estat un defensor de la solidaritat entre regions tant en política d'aigua com en política de finançament, estant el seu partit a nivell regional en contra els estatuts català i valencià, arribant fins i tot a plantejar-se presentar un recurs d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional d'Espanya contra ambdós, encara que fins al moment solament ho ha fet contra el segon. Impulsor del IV Centenari del Quixot, la commemoració d'aquest succés va suposar un element dinamitzador de la cultura i del turisme a Castella-la Manxa, creant "La Ruta del Quixot", un itinerari ecoturístic dels més importants d'Europa. Fou succeït en el càrrec per la seva rival del Partit Popular, María Dolores de Cospedal en les autonòmiques del 2011.[4] També ha estat elegit diputat per Ciudad Real a les eleccions generals espanyoles de 2011, 2015 i 2016.[5]

Referències[modifica]

  1. «José María Barreda Fontes». typicallyspanish.com, 12-03-2008. Arxivat de l'original el 29 de setembre 2011. [Consulta: 15 febrer 2010].
  2. «Presidencia de la Junta» (en spanish). Govern de Castella La Manxa, 02-07-2007. Arxivat de l'original el 8 de març 2010. [Consulta: 14 febrer 2010].
  3. Fitxa del Senat
  4. El País. «Castilla-La Mancha vota a Cospedal», 23-05-2011.
  5. Fitxa del Congrés dels Diputats
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: José María Barreda Fontes