Vés al contingut

Josef Mysliveček

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaJosef Mysliveček
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 març 1737 Modifica el valor a Wikidata
Praga (Txèquia) Modifica el valor a Wikidata
Mort4 febrer 1781 Modifica el valor a Wikidata (43 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortsífilis Modifica el valor a Wikidata
Sepulturabasílica de San Lorenzo in Lucina Modifica el valor a Wikidata
FormacióAcadèmia Filharmònica de Bolonya Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMúsica, interpretació amb violí, composició musical, direcció d'orquestra, òpera i oratori Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Itàlia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócompositor, mestre de capella, violinista, organista, director d'orquestra Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera, simfonia, música clàssica i oratori Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsGiovanni Battista Pescetti Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables


Spotify: 6wEimu9Okp11rTY8nbbTtR Musicbrainz: b9c00256-d27a-4f3b-bb0e-c5132483f4ec Lieder.net: 31355 Discogs: 1851144 IMSLP: Category:Mysliveček,_Josef Allmusic: mn0001488913 Find a Grave: 9589729 Modifica el valor a Wikidata

Josef Mysliveček (Praga, 9 de març de 1737Roma, 4 de febrer de 1781) fou un compositor txec del classicisme, dins la tradició de l'estil galant.

Biografia

[modifica]

Josef Mysliveček nasqué a Praga i estudià filosofia a la universitat d'aquesta ciutat, seguint els passos del seu pare. Estudià composició amb Franz Habermann i Josef Seger a principis del 1760. Aficionat a la música, publicà un conjunt de sis simfonies el 1762, que obtingueren un gran èxit. Aquest fet el convencé per abandonar els estudis de filosofia i dedicar-se a la música; amb una beca que li concedí el comte Vincent von Waldstein es traslladà a Venècia per estudiar amb Giovanni Pescetti. Finalment s'instal·là a Itàlia, on fou conegut com Il divino Boemo («el diví bohemi»).

La seva primera òpera es representà a Bèrgam cap a 1765. La seva Il Bellerofonte fou un gran èxit quan s'estrenà a Nàpols, al Teatro San Carlo el 20 de gener de 1767, i inicià una llarga sèrie d'encàrrecs de diversos teatres italians. El 1770 es trobà amb el jove Wolfgang Amadeus Mozart a Bolonya, on Mysliveček era membre de l'Acadèmia Filharmònica. En una carta a casa seva, Mozart comentà del músic txec que «transpira foc, espiritualitat i vida». En les obres d'aquesta època, dins de l'anomenat «estil galant», són evidents les similituds entre la música d'ambdós compositors.

La fama de Mysliveček s'estengué fora d'Itàlia; diverses obres seves es representaren a Múnic durant la dècada de 1770 i es copià un conjunt d'òperes per a la cort portuguesa, conjunt que forma actualment el grup de manuscrits més important del compositor. Nogensmenys, les seves darreres òperes no tingueren gaire èxit i finalment, arruïnat, morí a Roma l'any 1781, malalt de sífilis.

Obra

[modifica]

En total, Mysliveček compongué més de vint òperes dins l'estil de l'opera seria, entre les quals cal citar Idomeneo (sobre el mateix tema de la posterior Idomeneo, rè di Creta de Mozart), Abramo et Isacco, Antigona, L'olimpiade i Il Bellerofonte. També destacà pels seus oratoris, simfonies, concerts i música de cambra, gènere en el qual destaquen alguns dels primers quintets de corda.

Sovint se'l considera el pare de l'òpera txeca i, certament, fou el primer compositor txec en esdevenir un compositor d'òpera de fama internacional. Tot i això, les seves òperes s'inscriuen plenament en l'estil italià i no tenen especials característiques del seu país d'origen. En aquest sentit, és un cas semblant al del compositor valencià Vicent Martín i Soler.

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • Josef Mysliveček Arxivat 2006-02-18 a Wayback Machine.. (anglès)
  • Karador Classical Music Dictionary. Llibret complet de Il Gran Tamerlano, 1772.