Josef Neruda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosef Neruda

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 gener 1807 Modifica el valor a Wikidata
Mohelno Modifica el valor a Wikidata
Mort18 febrer 1875 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Brno Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Brno
Náměšť nad Oslavou
Olomouc Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócompositor, organista, pedagog, pedagog musical Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsWilma Neruda, Alois Neruda (en) Tradueix, Franz Xaver Neruda, Amálie Wickenhauserová-Nerudová Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: d08f29e3-30f4-4682-b9dd-2b1de16f9902 Modifica el valor a Wikidata

Josef Neruda (Mohelno, 16 de gener de 1807 - Brno, 18 de febrer de 1875) fou un organista moravià i professor de música.

Vida[modifica]

Josef Neruda va aprendre els fonaments de tocar l'orgue al monestir de Rajhrad. En la seva joventut, fou mestre assistent a Náměšť nad Oslavou, a més d'això va tocar a la capella de Haugwitz i va ensenyar piano a Olomouc. En 1832, va acceptar una oferta per convertir-se en l'organista principal de Brno. Va mantenir aquest càrrec durant trenta-sis anys.

Família[modifica]

Josef Neruda va tenir deu fills amb molt de talent. Per exemple, la seva filla Amálie Neruda (de casada Wickenhauser, 1834–1890) fou una talentosa pianista, i un dels seus estudiants fou Leoš Janáček. Wilma Neruda fou una destacada violinista, i un grup dels seus partidaris, incloent el Príncep de Gal·les, més tard rei Eduard VII, donaren un palau a Asolo, prop de Venècia. El seu fill, Franz Xaver Neruda, fou un gran violoncel·lista i més tard esdevindria professor als conservatoris de Sant Petersburg i Copenhaguen.

Referències[modifica]