Josep de Calassanç Laplana i Puy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep de Calassanç Laplana i Puy
Biografia
Naixement26 juliol 1943 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Binèfar (província d'Osca) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióEscriptor Historiador
Membre de
Nom de plomaJosep de C. Laplana

Lloc webBlog personal

Josep de Calassanç Laplana i Puy (26 de juliol de 1943 a Binèfar[1]) és un historiador de l'art i historiador de l'Església i actual director del Museu de Montserrat.

Format a la Facultat de Lletres de la Universitat de Barcelona, fou frare felipó fins que ingressà al monestir benedictí de Montserrat. Ha publicat diversos llibres, com L'oratori de Sant Felip Neri de Barcelona i el seu patrimoni artístic i monumental (1978) o el molt erudit volum L'Església dels primers segles (2006).

Tanmateix la seva especialitat com a historiador de l'art ha esdevingut la figura de Santiago Rusiñol, de qui és el millor especialista sobretot en la seva faceta de pintor. Sobre ell publicà Santiago Rusiñol. El pintor. l'home (1995) i La pintura de Santiago Rusiñol. Obra completa (2004), aquesta en tres volums, i en col·laboració amb Mercedes Palau-Ribes, llibres que inclouen el catàleg raonat més complet de l'obra pictòrica de l'artista. És el director del Museu de Montserrat, institució que ha convertit en un dels principals museus d'art de Catalunya i al que ha dedicat altres llibres, guies i articles. Dirigeix la revista "Propileu", vinculada al museu. És membre corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona des del 1994.

Llibres destacats[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Laplana Puy, Josep de Calassanç». dhac.iec.cat, 06-06-2016. [Consulta: 23 març 2019].

Enllaços externs[modifica]