Josep Capó i Juan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Capó i Juan
Biografia
Naixement1923 Modifica el valor a Wikidata
Santa Maria del Camí (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1996 Modifica el valor a Wikidata (72/73 anys)
Activitat
Ocupacióhistoriador Modifica el valor a Wikidata

Josep Capó i Juan (Santa Maria del Camí, Mallorca, 1923[1] - 1996) fou un historiador i erudit. Josep Capó fou un prevere mallorquí que participà activament en la represa del moviment escolta de Mallorca, en la fundació de l'Obra Cultural Balear i que es dedicà a la història de temes religiosos, artístics i, d'una manera especial, relacionats amb la seva vila natal.

Infància i formació[modifica]

Després de cursar els estudis primaris i secundaris, per lliure, a Santa Maria del Camí, ingressà al seminari i fou ordenat prevere el 1950. De 1951 a 1974 exercí l'ensenyament a la ciutat de Mallorca. L'any 1956 introduí al Col·legi Sant Felip Neri un grup escolta encapçalat per Eladi Homs.

Activista cultural[modifica]

L'any 1962 fou un dels fundadors de l'Obra Cultural Balear, impulsada per Francesc de Borja Moll, essent vocal del primer consell de gestió, càrrec que ocupà fins a l'any 1970. Amic de Llorenç Villalonga, Llorenç Moyà, Josep Maria Llompart, Llorenç Vidal, Miquel Gayà i Guillem Colom, entre molts d'altres escriptors, fou un defensor fidel de la llengua i la cultura catalana de Mallorca.

L'obra històrica[modifica]

Instal·lat a Santa Maria del Camí publicà en dos volums la Història de la vila de Santa Maria del Camí (1980 i 1985), Llegendes i rondalles santamarieres (juntament amb Mateu Morro) (1988), una biografia del Rector Caldentey El Rector Caldentey (1990) i El Convent de la Soledat de Santa Maria del Camí (1993). En el seu treball d'erudit i historiador cal destacar les seves aportacions sobre el Pare Francesc Molina, sobre història de l'art i temes diversos d'història i cultura popular.

Referències[modifica]

  1. Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 3. Palma: Promomallorca, p. 131. ISBN 84-8661702-2. 

Enllaços externs[modifica]