Josep Maria Llobet i Arteman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Josep Maria Llobet Arteman)
Infotaula de personaJosep Maria Llobet, "Turuta"

Al mig: Josep Maria Llobet a l'equip de Montesa de 1945 (estatueta de Mundó) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ca) Josep Maria Llobet i Arteman Modifica el valor a Wikidata
18 març 1917 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort30 abril 2008 Modifica el valor a Wikidata (91 anys)
Vallvidrera (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsTuruta Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar, pilot de motociclisme Modifica el valor a Wikidata
Esportmotociclisme de velocitat
resistència (motociclisme) Modifica el valor a Wikidata
Carrera esportiva
NacionalitatCatalunya Catalunya
TemporadesDècades del 1940 al 1960
MarquesNSU, Montesa
Palmarès en velocitat
GPs Victòries Podis Poles V.Ràp. Punts
1 1

24H Montjuïc1 (1955)

Josep Maria Llobet i Arteman (Barcelona, 18 de març de 1917 - Vallvidrera, 30 d'abril de 2008),[1] conegut com a Turuta, fou un pilot de motociclisme català, un dels més destacats a l'estat espanyol durant la postguerra. Entre els seus nombrosos èxits cal esmentar el Campionat d'Espanya de velocitat de 1949) en 125 cc i la victòria (formant equip amb Joan Soler Bultó) a la primera edició de les 24 Hores de Montjuïc, el 1955.

Turuta estigué molt vinculat a la fundació dels dos grans fabricants catalans de motocicletes, Montesa i Bultaco, desenvolupant-hi a més tasques de responsabilitat (com ara a Montesa, on feu de formador de pilots i contribuí al sorgiment d'importants corredors).[2]

Biografia[modifica]

El seu pare, Alfons Llobet, era concessionari de la marca de cotxes Elizalde (juntament amb el seu soci Pujadas) i competia en curses d'automobilisme. Justament l'any que nasqué son fill, Alfons guanyà la segona Volta a Catalunya conduint un Elizalde Tipo 20.

Amb l'esclat de la guerra civil espanyola, Alfons Llobet fou assassinat i la família es traslladà a Donosti, País Basc. Un cop allà, Josep Maria Llobet s'incorporà a l'exèrcit revoltat, on seguí un curs de pilot d'aviació i ingressà a la Escuadrilla Morato de caces. Degut al seu caràcter jovial i la seva petita estatura, adquirí el sobrenom de "Turuta" (en castellà es diu així del soldat que toca la corneta) que arrossegaria tota la vida.

Acabada la guerra, la família Llobet tornà a Barcelona i allí en Josep Maria feu amistat amb Francesc Xavier Bultó, qui l'introduí en el món de la moto. El 1942, Llobet es comprà una NSU 125 cc, amb la qual començà a competir i a destacar per la seva habilitat. La primavera de 1945 guanyà la primera cursa disputada al Circuit de Montjuïc després de la guerra, amb un prototipus de Montesa de 100 cc.

Al llarg de la seva carrera competí en curses de velocitat, ral·lis, tot terreny, pujades de muntanya (guanyant diverses vegades les de Vallvidrera, Montserrat i Rabassada) i resistència, sense abandonar mai la seva condició de pilot amateur, cosa que li permetia la seva posició acomodada.

Resultats al Mundial de motociclisme[3][modifica]

Any Categoria Moto Curses Victòries Podi Pole Fast lap Punts Posició
1951 125cc Montesa 1 0 0 0 0 1[a 1] 14è
  1. Sisè al Tourist Trophy de l'Illa de Man.

Referències[modifica]

  1. «José M.ª Llobet Artemán "Turuta"» (PDF) (en castellà). Hemeroteca. La Vanguardia, 04-05-2008. [Consulta: 1r febrer 2011].
  2. Herreros, Francisco; Aznar, José Luis. «Campeonatos de España de velocidad». A: Historia del motociclismo en España (en castellà). Barcelona: RACC, 1998, p. 179. ISBN 84-920886-5-6. 
  3. «Juan Llobet (Nom equivocat)» (en anglès). motogp.com. [Consulta: 20 juny 2011].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Josep Maria Llobet i Arteman