Josep Mongrell i Torrent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Mongrell i Torrent
Biografia
Naixement3 agost 1870 Modifica el valor a Wikidata
València Modifica el valor a Wikidata
Mort5 novembre 1937 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióReial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorReial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsIgnasi Pinazo i Camarlench i Joaquim Sorolla i Bastida Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsArturo Mongrell (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Alfons XIII vestit d'hussar.

Josep Mongrell i Torrent (València, 3 d'agost de 1870Barcelona, 5 de novembre de 1937) va ser un pintor valencià.

Va estudiar a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles de València, on va ser deixeble d'Ignasi Pinazo i de Joaquim Sorolla.[1] La seua participació en diversos concursos i exposicions a Madrid i a Barcelona li va suposar certa anomenada en els cercles artístics. Va fer el cartell de bous de la Fira de Sant Jaume de València l'any 1897, amb gran èxit.

Va obtenir una plaça de professor en l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, on va residir la resta de la seua vida. Al frontal del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya va realitzar una obra de grans dimensions, per encàrrec del president de la Diputació de Barcelona en època de la dictadura de Primo de Rivera, representant la Mare de Déu de Montserrat amb sants i reis retent-li culte.[2]

Va conrear la pintura de gènere, el retrat i els temes costumistes d'ambient valencià, molt en la línia de Sorolla, on es perceben reminiscències de l'art del segle xix i un cert estatisme en les figures. Hi ha obra seua al Museu Nacional de Ceràmica i de les Arts Sumptuàries "Gonzàlez Martí" i al Museu Sant Pius V, ambdós a València.

Actualment es poden trobar obres seves a diferents col·leccions i museus de Catalunya, com al Museu Abelló de Mollet del Vallès.

Referències[modifica]

  1. Tharrats, Joan Josep. Cent Anys de Pintura a Cadaqués. Barcelona: Parsifal Edicions, 2007, p. 213. ISBN 84-95554-27-5. 
  2. Llorens, Carles «Objectiu: Espanyolitzar Catalunya» (paper). Sàpiens. Sàpiens Publicacions [Barcelona], núm.128, Abril 2013, p.44-49. ISSN: 1695-2014.

Bibliografia[modifica]

  • (castellà) Vicente Gascón Pelegrí. Prohombres valencianos en los últimos cien años, 1878-1978. València. Caixa d'Estalvis de València, 1978. ISBN 84-500-2630-X

Enllaços externs[modifica]