Pep Xico Bet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Josep Ribas Ribas "Pep Xico Bet")
Infotaula de personaPep Xico Bet
Biografia
Naixement1876 Modifica el valor a Wikidata
Sant Agustí des Vedrà (Eivissa) Modifica el valor a Wikidata
Mort4 abril 1937 Modifica el valor a Wikidata (60/61 anys)
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant Modifica el valor a Wikidata

Spotify: 08NtsVJS6MbqTVXhzqbKSG Modifica el valor a Wikidata

Josep Ribas Ribas, conegut artísticament com a Pep Xico Bet (Sant Agustí des Vedrà (Sant Josep de sa Talaia, Eivissa), 1876 - Palma, 1937), fou un cantador i músic tradicional eivissenc.

Va néixer a una casa de la venda de s'Alqueria de Baix, a Sant Agustí, probablement el 8 de febrer de 1876. Era el major dels set fills de Josep Ribas i Margalida Ribas. Degut a problemes econòmics familiars va haver d'emigrar a Barcelona, Cuba i Argentina. Va treballar a un forn de pa de Buenos Aires. A Barcelona, el 1903, es va casar amb la valenciana Pilar Nebot Gil. Del seu matrimoni en nasqueren deu fills, tres homes i set dones. Un cop retornat a Eivissa va treballar de fuster i ebenista, però sobretot va ser conegut com a cantador i cançoner. L'any 1928 va ser un dels informadors de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Baltasar Samper escrigué d'ell: "És autor de moltes de les cançons "de tambor" que corren per Eivissa, i la seva fama de poeta ha arribat temps ha a tots els racons de l'illa."[1] Les seves cançons són una de les millors expressions de la cançó popular eivissenca i estan elaborades amb un llenguatge molt ric. En Pep Xico Bet sabia llegir poc i no sabia escriure, per la qual cosa recordava les cançons que interpretava de memòria.[2]

Va morir a Palma, el 4 d'abril de 1937.

Referències[modifica]

  1. Baltasar Samper, Josep Massot i Muntaner, Palmira Jaquetti. Missions per terres de Mallorca -Biniamar, Pòrtol, Lloseta, Binissalem, Costitx- i Eivissa i Formentera (1928), i a Torroella de Montgrí, Verges, Pals i l'Escala (1928-1929).. Barcelona: L'Abadia de Montserrat, 2000, p. 46. 
  2. Gon, Manu «Pep Xico Bet, «el mejor ‘cantador’ y ‘cançoner’ de la historia de Sant Agustí». Ultima Hora, 17-03-2017. Arxivat de l'original el 2018-08-30 [Consulta: 30 agost 2018].