Josep Rosell i Casablancas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Josep Rossell i Casablancas)
Per a altres significats, vegeu «Josep Rossell».
Infotaula de personaJosep Rosell i Casablancas

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 juny 1891 Modifica el valor a Wikidata
Sabadell (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 març 1977 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Sabadell (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, escriptor, historiador Modifica el valor a Wikidata

Josep Rosell i Casablancas (Sabadell, 17 de juny de 1891 - 10 de març de 1977)[1] fou membre actiu de la societat civil sabadellenca: esportista, excursionista, periodista, historiador i cronista de Sabadell i el seu rodal.[2]

Biografia[modifica]

Josep Rosell va ser un sabadellenc d'origen menestral, molt arrelat a la ciutat, que va aconseguir introduir-se i relacionar-se amb grups emergents dins de la societat civil de Sabadell entre 1920 i 1970. Pioner del periodisme esportiu a la ciutat, va participar en la direcció i l'organització del Centre d'Esports Sabadell i molt especialment del Centre Excursionista Sabadell, del qual va ser president en diverses etapes entre 1927 i 1934.

Va escriure a diversos mitjans de Sabadell: Butlletí del Centre Excursionista Sabadell; Diari de Sabadell; La Veu de Sabadell; Excursionisme; Anuari Sabadellenc; Sabadell-Ciutat; La Ciutat; El Poble; Esforç (Òrgan de la Joventut Republicana Federal); Butlletí del Club Excursionista de Gràcia; Revista LESA; Revista ALBA; Sabadell (Diari); Butlletí de la Unió Excursionista de Sabadell.

Després de la guerra civil va ser membre actiu de la Fundació Bosch i Cardellach, on va presentar més de 50 ponències sobre Sabadell i la seva història; la més rellevant la va escriure el 1956 sobre els inicis del futbol a la ciutat: Els primers capítols per a la història del futbol a Sabadell.

Era nebot d'Albà Rosell i Llongueras, amb el qual sempre va mantenir contacte malgrat el seu exili a Montevideo des de l'any 1922. Va treballar a La Electricidad (LESA).

La seva obra més coneguda és el llibre El rodal de Sabadell, prologat per Miquel Carreras i publicat presumiblement el 1937 per l'editor Joan Sallent.

Des de 1998 té una plaça al seu nom a Sabadell.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Nomenclàtor. «Plaça de Josep Rosell». Ajuntament de Sabadell. [Consulta: 21 maig 2016].
  2. Giralt, Joan Alsina i «Josep Rosell». Arraona: revista d'història, 1977, pàg. 71–72. ISSN: 2339-6105.

Bibliografia[modifica]