Josep Vento i Ruiz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé Vento

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementJosé Vento i Ruiz
3 juliol 1925 Modifica el valor a Wikidata
València Modifica el valor a Wikidata
Mort16 març 2005 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatPaís Valencià País Valencià
Formació professionalEscola de Belles Arts de Sant Carles
FormacióReial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
ArtPintura
MovimentNova Figuració

Josep Vento i Ruiz (València, 1925 - Madrid, 2005) va ser un pintor valencià cofundador del grup Hondo[1] i impulsor de la Nova Figuració durant la dècada dels cinquanta al segle passat.

Vento va cursar estudis a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles a València i posteriorment, gràcies a una beca de la Diputació de València, els va ampliar a Madrid. Va fundar el grup artístic Z i va impulsar el grup Hondo juntament amb Juan Genovés. El 1949 va ser pensionat de la Diputació de València.[2] De 1954 a 1960 visqué a Madrid on va treballar en diverses pintures murals.

La seva evolució pictòrica passà d'un estructuralisme amb influències de Paul Klee fins a un neoconstructivisme de subtils grafismes i va potenciar la Nova Figuració a Espanya de la qual en va ser un dels cultivadors més destacats.

Les seves obres poden veure's als Museus d'Art Contemporani de Madrid i Sevilla en el d'Art Modern d'Alexandria i en el de Belles Arts de ciutat de València.

Referències[modifica]

  1. Ressenya a El País sobre l'obra de José Vento Ruiz juny 1976 «José Vento y Juan José Gómez Molina: dos generaciones | Edición impresa | EL PAÍS».
  2. El 1949 va realitzar una exposició a València. Segons fullet disponible a la Biblioteca del MUVIM, de la col·lecció d'Alfons Roig, amb signatura A.R. C.001/006, on Pérez Contel va escriure un text

Bibliografia[modifica]

  • Informalismo y expresionismo abstracto: La Colección del IVAM: IVAM Centre Julio González, 4 julio-24 septiembre 1995 / [comisario, Vicente Todolí; selección de textos, Nuria Enguita y Carlos Pérez] ISBN 8448210638