Joseph Nicolas Nicollet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoseph Nicolas Nicollet

Retrat i signatura Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Joseph Nicollet Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementJean Nicolas
24 juliol 1786 Modifica el valor a Wikidata
Cluses (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort11 setembre 1843 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
Washington DC Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri del Congrés Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole Normale Supérieure
Es coneix perCartografia del riu Mississipi
Activitat
OcupacióMatemàtiques
Cartografia
Influències
Premis

Project Gutenberg: 52114

Joseph (o Jean) Nicolas Nicollet (1786-1843) fou un cartògraf i matemàtic francès, conegut per haver cartografiat la vall alta del riu Mississipi.

Va estudiar a la seva vila natal de Cluses (Ducat de Savoia) i el 1805 ja era professor assistent a l'escola de Chambéry. Volent millorar els seus coneixements, marxa a París on estudia a l'École Normale Supérieure. El 1817 és nomenat bibliotecari i secretari de l'Observatori de París, on continuarà estudiant amb Laplace. S'especialitza en cartografia i astronomia matemàtica, publicant articles sobre aquests temes.

Simultàniament, fa de professor de matemàtiques al Liceu Louis-le-Grand i treballa com actuari en diverses companyies d'assegurances.[1] La seva habilitat en els càlculs estadístics el porta a invertir grans quantitats a la Borsa, però la caiguda dels preus posterior a la revolució de 1830 el va arruïnar.[2] Això i el fet que hagués mort el seu mentor, Laplace, i no s'entengués gaire bé amb François Arago, el seu successor, el va decidir a emigrar als Estats Units.

Mapa de Nicollet (1843) que cobreix pat dels estats de Missouri, Illinois, Iowa, Minnesota, Wisconsin i Dakota del Nord i del Sud

El 1832 arriba als Estats Units i el 1835 es troba a Saint Louis (Missouri)[3] amb el propòsit principal de fer un mapa acurat de la vall alta del riu Mississipi.[4] Farà tres expedicions: la primera el 1836, finançada privadament, les dues següents els anys 1838 i el 1839 com a membre del Cos Militar d'Enginyers Topògrafs, finançades pel govern americà.[5] Fruit d'aquestes expedicions va ser el mapa detallat de les valls altes dels rius Mississipi i Missouri que va publicar el Congrés el 1845.

Tot i les seves intencions de retornar a França no ho va a arribar a fer.

Referències[modifica]

  1. Martin, pàgina 493.
  2. Bray [1970], pàgina 37.
  3. Bray [1970], pàgina 41.
  4. Bray [1970], pàgina 39.
  5. Bray [1970], pàgina 46.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Joseph Nicolas Nicollet
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Joseph Nicolas Nicollet» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • «Joseph Nicolas Nicollet». Encyplopaedia Britannica. [Consulta: 14 maig 2016].