José María López Piñero

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé María López Piñero
Biografia
Naixement14 juny 1933 Modifica el valor a Wikidata
Mula (Regió de Múrcia) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 agost 2010 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
València, València País Valencià
Dades personals
ResidènciaValència
FormacióUniversitat de València
Activitat
Camp de treballMedicina, història de la medicina, història de la ciència i bibliometria Modifica el valor a Wikidata
OcupacióHistoriador de la medicina
OrganitzacióInstitut d'Història de la Ciència i la Documentació
Membre de
ProfessorsPedro Laín Entralgo Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMaria Luz Terrada Ferrandis Modifica el valor a Wikidata
Premis

José María López Piñero (Mula, Múrcia, 1933 - València, 2010) fou un historiador de la ciència valencià d'origen murcià. Especialista en Història de la Medicina, va ser deixeble de Pedro Laín Entralgo.

Biografia[modifica]

Estudià medicina a la Universitat de València (UV) on es doctorà l'any 1960. Es formà com a especialista en història de la medicina a les universitats alemanyes de Múnic i Bonn, i a la de Zúric (Suïssa). Fou catedràtic d'Història de la Medicina de la UV des de setembre de 1969 fins a l'octubre de 1988, quan es va jubilar.

Estava casat amb Maria Luz Terrada Ferrandis, també historiadora de la ciència i bibliòmetra.

Va ser fundador, el 1985, l'Institut d'Història de la Ciència i la Documentació, centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, que en l'actualitat porta el nom d'Institut Interuniversitari López Piñero.

Fou autor, entre altres obres, dels estudis Medicina moderna y sociedad española (siglos XVI-XIX), La introducción de la ciencia moderna en España, Diccionario histórico de la ciència moderna en España i Orígenes históricos del concepto de neurosis, El arte de navegar en la España del renacimiento, obra que guarda un cert paral·lelisme a nivell divulgació, amb La ciencia y la técnica en el descubrimiento de América, de Julio Rey Pastor.

Va ser membre fundador de la Societat Espanyola d'Història de la Medicina, de la qual ha estat president, i ha estat soci numerari de diverses institucions internacionals, entre altres, la Gessellschaft für Wissenschaftsgeschichte, la Société Internationale pour l'Histoire de la Médecine, la Société Médico-psychologique o la Interamerican Medical and Health Association. El 2005 va ser investit com a acadèmic de la Reial Acadèmia de la Història.

Entre les condecoracions i premis que López Piñero va rebre al llarg de la seva carrera figuren la Gran Creu de Sanitat, la Comanda amb placa d'Alfons X el Savi, el Premi Alberto Sols d'Investigació Mèdica, l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana el 1994, la Medalla de la Facultat de Medicina de València, la Distinció Especial a la Investigació del I Centenari, la Medalla d'Or del Col·legi Oficial de Metges de València i el nomenament de Fill Adoptiu de la Ciutat de València. També fou membre del Consell Valencià de Cultura entre 1985 i 1992.[1]

Va morir el 9 d'agost de 2010 a València, on fou incinerat.[2]

Obres[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Distincions 9 d'Octubre-ARGOS». www.argos.gva.es. Arxivat de l'original el 2016-12-29. [Consulta: 29 desembre 2016].
  2. Mor l'historiador valencià José María López Piñero, a El Mundo de 9/09/2010

Enllaços externs[modifica]

«Obra de José María López Piñero» a Dialnet.


Premis i fites
Precedit per:
Juan Pérez de Tudela y Bueso
Acadèmic de la Reial Acadèmia de la Història
Medalla 24

2005 - 2010
Succeït per:
Fernando Marías Franco