José Viñals Correas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé Viñals Correas
Biografia
Naixement23 juliol 1930 Modifica el valor a Wikidata
Corralito (Argentina) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort27 novembre 2009 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Màlaga (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatArgentina
Activitat
Ocupacióescriptor Modifica el valor a Wikidata
GènerePoesia i novel·la Modifica el valor a Wikidata

José Sebastián Viñals Correas, conegut com a José Viñals (Corralito, Argentina, 23 de juliol de 1930 - Màlaga, Espanya, 27 de novembre de 2009), fou un escriptor argentí amb pare català i mare extremenya, que va conrear diversos gèneres: poesia, assaig, conte, novel·la i teatre.

Fou fill d'emigrants espanyols: el seu pare, José Viñals, fou natural de Barcelona, mentre que la seva mare, Laureana Correas, era nascuda a Losar de la Vera (Càceres). Sent jove va formar parella amb l'artista del tapís Martha Beatriz Guzmán, amb la qual va contreure matrimoni i a la qual va dedicar gran part de la seva obra poètica.

La seva carrera va començar en la dècada del 1950, traslladant-se a Buenos Aires i destacant al món de la fotografia, el cinema i l'art. La seva primera obra poètica va ser Entrevista con el pájaro (1969), la que li va atorgar notorietat entre la pos-avantguarda lírica de Llatinoamèrica.

Va residir a Bogotà durant dos anys (1970-1972), etapa durant la qual va escriure diversos poemaris (Jaula para Juan i 72 Lecciones de Ignorancia), per tornar de nou a Argentina. Es va establir a Espanya a partir de 1979, residint a diverses ciutats com Madrid, Jaén, Torredonjimeno i Màlaga, localitat on va morir finalment en 2009.

Obres[modifica]

Poesia
Novel·la
Relat

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]