Jove Irlanda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Thomas Davis
Charles Gavan Duffy

La Jove Irlanda (en anglès Young Ireland i en el gaèlic irlandès Éire Og) fou un moviment nacional irlandès de caràcter revolucionari que va operar a mitjans dels anys 40 del segle xix.

El moviment va néixer a l'entorn de la redacció del setmanari The Nation, fundada per promoure el retorn de l'autogovern irlandès i la derogació de l'Act of Union. El diari va ser fundat el 1842 per Charles Gavan Duffy un jove periodista catòlic i Thomas Davis, un estudiant protestant del Trinity College de Dublín. Eren seguidors de l'activista Daniel O'Connell i el seu moviment Repeal Association, però aviat es van allunyar d'ell enfront de la negativa de O'Connell a la lluita armada i a les seves esperances excessives en el paper que podia jugar l'Església Catòlica.

Quan O'Connell va decidir convocar una reunió de seguidors a Clontarf el govern britànic va prohibir la manifestació i O'Connell va optar per desconvocar-la abans que els fets degeneressin en confrontacions violentes. Aquesta decisió, el feu perdre la seva credibilitat davant els ulls dels independentistes irlandesos i van ser els membres de la nova organització, la Jove Irlanda, a encapçalar el moviment independentista, el qual utilitzarà en diferents moments el conflicte armat per portar endavant el seu projecte emancipador. El moviment per la independència i la revolta es va veure potenciats per la carestia i la fam, i dels diferents moviments nacionalistes revolucionaris que havien sacsejat tota l'Europa de l'època.

Bibliografia[modifica]

  • Gwynn, Denis, Young Ireland and 1848, University College, Cork, 1949.
  • Davis, Richard, The Young Ireland Movement, Dublin and Totowa, New Jersey (Gill and Macmillan & Barnes and Noble), 1987 and 1988.
  • Davis, Richard, William Smith O'Brien, Ireland--1848--Tasmania, Dublin, Geography Publications, 1989.
  • Davis, Richard (chief editor), "To Solitude Consigned": The Tasmanian Journal of William Smith O'Brien, 1849-1853, Sydney, The Crossing Press, 1995.
  • The William Smith O'Brien Papers, National Library of Ireland, Dublin.
  • The Nation, Dublin, 1842-1849.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jove Irlanda