Jove Polònia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Autoretrat de Stanisław Wyspiański

Jove Polònia (en polonès: Młoda Polska) és un període modernista de l'art, de la literatura i de la música polonesa que va cobrir els anys des de 1890 fins a 1918. Va ser un dels efectes de la forta oposició a les idees del positivisme i va promoure els caràcters de la decadència, del neoromanticisme, del simbolisme, de l'impressionisme i de l'Art Nouveau.

Història[modifica]

El terme va ser conegut després d'un dels manifestos d'Artur Górski, publicat al diari Życie ("La Vida"), amb seu a Cracòvia, l'any 1898 i va ser immediatament acceptat a tot arreu de la Polònia dividida, com a analogia a altres termes semblants com Alemanya Jove, Bèlgica Jove, Escandinàvia Jove, i així successivament.

Literatura[modifica]

La literatura polonesa del període va ser basada sobre dues concepcions principals:

Altres importants escriptors del període foren:

Música[modifica]

En la música, el terme Jove Polònia és aplicat a un grup informal de compositors que inclou Karol Szymanowski, Grzegorz Fitelberg, Ludomir Różycki i Mieczysław Karłowicz. Aquest grup va actuar sota la forta influència del neoromanticisme de la música, i particularment de compositors estrangers com Richard Strauss i Richard Wagner. Els compositors serien també van tenir forts lligams amb el Grup dels Cinc, un grup de compositors russos que incloïa Modest Mússorgski, Aleksandr Borodín i Nikolai Rimski-Kórsakov.

Art[modifica]

En el període de la Jove Polònia no hi ha grans corrents artístics en l'art polonès. Els pintors i els escultors van voler continuar en la tradició romàntica, introduint noves maneres d'expressió ja populars a l'estranger. El corrent més influent va ser l'Art Nouveau, tot i que els artistes polonesos varen començar també a cercar quelcom com ara un estil nacional. Tant l'escultura com la pintura del període van ser molt influïdes per totes les formes del simbolisme.

Artistes principals del període[modifica]