Joventuts Musicals de Catalunya

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióJoventuts Musicals de Catalunya
Jmcatalunyacolor.jpg
Història
Fundació 1984
Organització i govern
Seu central 

Web Lloc web oficial
Modifica dades a Wikidata

El moviment de les Joventuts Musicals ha estat qualificat per la UNESCO com “el moviment cultural juvenil més important del món”. Les Jeunesses Musicales van ser fundades a Brussel·les el 1940, en plena Segona Guerra Mundial, en un moment en què la desmoralitzada joventut de la Bèlgica ocupada necessitava un ideal al voltant del qual agrupar-se. Just després de la guerra, l’any 1945, es va fundar la Federació Internacional de Joventuts Musicals, fruit de la voluntat de les Joventuts Musicals de Luxemburg, Bèlgica i França d'intercanviar les seves experiències i la seva activitat en favor de la promoció de la música entre els joves.

Avui, Joventuts Musicals Internacionals, amb seu a Brussel·les, s’ha estès pels cinc continents i compta amb més de quaranta seccions nacionals federades. Les Joventuts Musicals d’Espanya es van fundar el 1952, i el 1984 fou el torn de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya.

La Federació de Joventuts Musicals de Catalunya[modifica]

L'any 1984 es constitueix la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya. Des d'aquest moment es parteix de la convicció que les associacions locals han de tenir en comú no solament l'esperit i els principis sinó quelcom més. Cal vertebrar l'activitat federativa perquè emprenent tasques d'àmbit català es podrà optimitzar l'acció de les associacions al servei de la música, dels joves i del país. El paper de Joventuts Musicals de Catalunya és tan dinàmic com la mateixa vida de la societat de la qual forma part, endegant sovint activitats que més endavant aniran essent assumides pels òrgans de l'Administració cultural i educativa, i sempre actuant com a element dinamitzador social i cultural.

Actualment són gairebé quaranta les associacions que arreu del territori català formen part de Joventuts Musicals de Catalunya. Cadascuna d’elles desenvolupa també les seves pròpies activitats organitzant autònomament els seus cicles de concerts, concursos específics, cursos i altres activitats associatives adreçades a joves i a la música. Però en totes elles es comparteix una passió comú, la música, i la il·lusió de saber-se part d’un moviment internacional que creu en la cultura com a factor de riquesa i desenvolupament.

La xarxa de músiques de Catalunya: un circuit únic[modifica]

La Xarxa de Músiques a Catalunya és una activitat creada l’any 1995 per la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya i les seves associacions locals a fi i efecte d’oferir arreu del país una sèrie de concerts de música clàssica de petit i mitjà format a cura principalment de joves músics professionals catalans. Des dels inicis fins a 31 de desembre de 2012 s’han fet 2.816 concerts dins aquest circuit repartits per 45 poblacions catalanes.

La Xarxa de Músiques compta amb el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Una xarxa d'entitats[modifica]

Actualment, són gairebé quaranta les associacions que arreu del territori català formen part de Joventuts Musicals de Catalunya. Des d'Amposta fins a Rialp, de Lleida a Figueres, passat per Sitges o Sabadell, les diferents entitats constitueixen una xarxa musical i cultural única al país.

Més enllà de la Xarxa de Músiques de Catalunya, cadascuna de les entitats locals desenvolupa les seves pròpies activitats organitzant cicles de concerts, cursos, programacions estables, concursos, gestió de tot tipus de conjunts i centres d’educació musical i altres activitats associatives adreçades a joves i a la música.

Ethno Catalonia[modifica]

Ethno Catalonia és un campus musical que forma part del programa Ethno,  impulsat per les Jeunesses Musicales International des de 1990. Aquest és un projecte relacionat amb la música folk, ètnica i tradicional que d’adreça als joves d’entre 16 i 30 anys d’arreu del món i apassionats per la música. Actualment 15 països formen part d’aquest projecte i diferents d’ells amb múltiples edicions. La intenció d’Ethno és construir una plataforma basada en el respecte i la generositat i interactuar per conèixer la cultura i tradicions d’altres països a través de la música folk. Utilitzen un sistema no formal, però sí inspirat en el diàleg, l'experiència i la convivència durant deu dies intensius a través d’activitats lúdiques, dinàmiques i professionals.

Ethno Catalonia celebrarà la seva primera edició del 9 al 17 de juliol de 2016 a la ciutat de Banyoles.

Enllaços externs[modifica]