Bon Nadal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Joyeux Noël)
Infotaula de pel·lículaBon Nadal
Joyeux Noël Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióChristian Carion Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióBenjamin Herrmann Modifica el valor a Wikidata
GuióChristian Carion Modifica el valor a Wikidata
MúsicaPhilippe Rombi Modifica el valor a Wikidata
FotografiaWalther van den Ende Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUGC Fox Distribution Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança, Regne Unit, Alemanya, Romania, Bèlgica, Noruega, Japó i Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena2005 Modifica el valor a Wikidata
Durada115 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalalemany
anglès
francès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama, cinema nadalenc, cinema històric i cinema bèl·lic Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG-13 i R Modifica el valor a Wikidata
TemaPrimera Guerra Mundial, treva de Nadal, Viure i deixar viure i fraternització Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióEscòcia, França i front occidental de la Primera Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientació1914 i Primera Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

Lloc webjoyeuxnoel-lefilm.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0424205 Filmaffinity: 744130 Allocine: 56539 Rottentomatoes: m/joyeux_noel Letterboxd: joyeux-noel Mojo: merrychristmas Allmovie: v327278 TCM: 629175 Metacritic: movie/merry-christmas TV.com: movies/joyeux-noel TMDB.org: 11661 Modifica el valor a Wikidata

Bon Nadal[1] (títol original en francès, Joyeux Noël) és una pel·lícula antibèl·lica de 2005 escrita i dirigida per Christian Carion,[2] que tracta sobre la treva de Nadal establerta el desembre de 1914 entre les tropes franceses, escoceses i alemanyes que combatien a la Primera Guerra Mundial. S'ha doblat al català; també s'ha editat una versió en valencià per a À Punt.[3]

La pel·lícula va ser projectada al Festival Internacional de Cinema de Canes[4] de 2005 sense entrar en competició i va ser nominada com a millor pel·lícula de parla no anglesa a la 78a edició dels premis Oscar. Va ser una de les darreres pel·lícules on va aparèixer l'actor escocès Ian Richardson, mort el 9 de febrer de 2007.

Argument[modifica]

El fred desembre de 1914 arriba a França i la neu s'acumula sobre les oposades trinxeres que separen les tropes alemanyes, per una banda, i les franceses i escoceses per l'altra. Durant la nit de Nadal cada bàndol celebra la festivitat amb cançons pròpies i escolta els espontanis aplaudiments provinents de les trinxeres enemigues. Quan arriba el torn dels alemanys, un tenor d'òpera mobilitzat a l'exèrcit se salta el guió i abandona la trinxera amb un avet de Nadal a la mà mentre s'endinsa en terra de ningú tot cantant una nadala. Atònits, els soldats escocesos responen a aquesta gosadia posant el so de les seves gaites al servei del tenor, iniciant-se així el primer acte de fraternitat entre els dos bàndols, que acaba amb un gran aplaudiment entre tots. Seguidament, els superiors de les tres diferents unitats es reuneixen i acorden un alto el foc per Nadal. Durant la treva, els soldats dels tres diferents exèrcits protagonitzen diversos episodis de fraternitat entre ells i fins i tot estenen la treva l'endemà perquè les tres parts recuperin i enterrin tots els cadàvers estesos pel camp de batalla. Això no obstant, un cop iniciada la treva, tant soldats com superiors ja no poden tornar a les armes per lluitar en nom d'una guerra que no entenen, i els actes de fraternitat es reprodueixen i prolonguen fins que els fets arriben als comandaments superiors de cada bàndol.

Repartiment[modifica]

Intèrpret Personatge
Diane Kruger Anna Sørensen
Natalie Dessay Anna Sørensen (veu quan canta)
Benno Fürmann Nikolaus Sprink
Rolando Villazón Nikolaus Sprink (veu quan canta)
Guillaume Canet Tinent Audebert del regiment 26 d'infanteria francès
Gary Lewis Palmer
Dany Boon Ponchel
Daniel Brühl Tinent Horstmayer del regiment 93 d'infanteria alemany
Alex Ferns Tinent Gordon de les tropes escoceses
Christopher Fulford Major de les tropes escoceses
Steven Robertson Jonathan
Ian Richardson Bisbe

Al voltant de la pel·lícula[modifica]

La pel·lícula es basa en fets reals ocorreguts durant la Primera Guerra Mundial que han passat a ser coneguts com a treva de Nadal o fraternitat de Nadal. El tenor de la pel·lícula està inspirat en un personatge real, el cantant alemany Walter Kirchhoff, que va ser incorporat a les files alemanyes i es va posar a cantar nadales davant de la trinxera del regiment alemany d'infanteria nr. 130 de la Lorena:

„[...] el següent dia em va explicar que alguns francesos van enfilar-se al seu parapet i no van parar d'aplaudir fins que no va fer un bis. La nadala havia obrat com un miracle en el cor de l'amarga realitat de la pèrfida guerra de les trinxeres i va obrir un pont entre els soldats.Príncep hereu de Prússia Guillem, Les meves memòries.[5]

Quan els alts comandaments van descobrir els actes de “fraternitat amb l'enemic” a través de cartes escrites pels soldats, els implicats van ser distribuïts i dispersats en altres fronts i es van prendre mesures per tal d'impedir que es reproduïssin més actes d'aproximació amb l'enemic. A diferència de la pel·lícula, els actes d'agermanament van comptar amb el vistiplau de Guillem de Prússia.

El director Christian Carion va quedar fascinat amb la lectura del llibre Batailles de Flandres et d'Artois 1914–1918 de l'escriptor Yves Buffetaut, el qual li va servir d'inspiració per rodar posteriorment la pel·lícula.

Un altre llibre que parla sobre episodis d'agermanament entre soldats durant la Primera Guerra Mundial és el llibre Der kleine Frieden im großen Krieg (La petita pau a la gran guerra), de Michael Jürgs.

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

  • 2005. Festival Internacional de Leeds: Premi de l'audiència, Christian Carion
  • 2005. Festival Internacional de Cinema de Valladolid: Premi de la FIPRESCI, Christian Carion

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Bon Nadal». ÉsAdir.cat. [Consulta: 25 desembre 2017].
  2. «Joyeux Noël (2005)». IMDb. [Consulta: 11 novembre 2009].
  3. «Bon Nadal». À Punt, 24-12-2022. [Consulta: 27 desembre 2022].
  4. «Festival de Cannes: Joyeux Noël». festival-cannes.com. [Consulta: 12 desembre 2009].
  5. Kronprinz Wilhelm: „Meine Erinnerungen aus Deutschlands Heldenkampf“ Editorial Mittler & Sohn, Berlin 1923, pàgina 115.

Bibliografia[modifica]

  • Yves Buffetaut: Batailles de Flandres et d'Artois 1914-1918. Editorial Tallandier, Paris 1992, ISBN 2-235-02090-9. (francès)
  • Christian Bunnenberg: Dezember 1914: Stille Nacht im Schützengraben – Die Erinnerung an die Weihnachtsfrieden in Flandern. A l'apartat de Tobias Arand: Die „Urkatastrophe“ als Erinnerung – Geschichtskultur des Ersten Weltkriegs. ZFL, Münster 2006, ISBN 3-934064-67-1, pàg. 15–60 (alemany)
  • Christian Carion: Joyeux noël. Editorial Perrin, París 2005 ISBN 2-262-02400-6 (francès)
  • Michael Jürgs: Der kleine Frieden im großen Krieg. Editorial Goldmann, Múnic 2005, ISBN 3-442-15303-4 (alemany)
  • Michael Jürgs: Merry Christmas. Editorial Goldmann, Múnic 2005, ISBN 3-442-46226-6

Enllaços externs[modifica]