Juan Ruiz Casaux

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaJuan Ruiz Casaux
Biografia
Naixement Juan Antonio Ruiz-Casaux y López de Carvajal, V marqués de Atalaya Bermeja, vizconde de Carrión y señor de Algar
23 de desembre de 1889
San Fernando, Cadis
San Fernando
Mort 16 de gener, 1972,
Madrid
Madrid
Educat a Conservatori de Madrid
Activitat
Ocupació Violoncel·lista
Ocupador Conservatori de Madrid
Mestre Víctor Mirecki Larramat Tradueix
Instrument Violoncel
Artistes relacionats Ricard Viñes
Altre
Títol Marquès
Premi rebut
Modifica dades a Wikidata

Juan Ruiz Casaux (San Fernando, Cadis, 23 de desembre de 1889 - Madrid, 16 de gener de 1972) fou un violoncel·lista español.

Estudià en la seva ciutat natal, després a Cadis i, finalment a Madrid, on fou deixeble de Mirecki. Encara molt jove formà part del quartet Vela, i més tard realitzà nombroses gires per províncies, que més tard va estendre a Portugal. Trobant-se en aquell país rebé la notícia d'haver estat pensionat per a perfeccionar els seus estudis a París, on va rebre lliçons de Hekkin i Casals. En la capital francesa ingressà, per oposició, en la Societat de Concerts Sechian, en la que actuà alguns anys com a solista, visitant, a més, Bèlgica i França.

Posteriorment fundà a Madrid un notable trío junt amb el pianista Cubiles i el violinista Ortiz. També va ser solista de les orquestres Simfònica i Filharmònica de la cort, i el 1926 era professor de violoncel d'aquell Conservatori. El 1939 en acabar la guerra civil espanyola, fundà l'Agrupació Nacional de Música de Cambra i el Quintet Nacional; entitats que van funcionar durant molts anys. Fou director del Departament de Música del Patrimoni Nacional. Rescabalà de l'oblit –com a conseqüència de les seves investigacions musicològiques per arxius i museus— importants obres per al seu instrument. Fou catedràtic en el Conservatori de Madrid, on formà a destacats deixebles, entre ells Vivó, Correa i Baena.

De tècnica depurada, gran sensibilitat i magnífic so, Ruiz Casaux era considerat com un dels millors concertistes espanyols.

Bibliografia[modifica]

Enciclopèdia Espasa Volum núm. 52, pàgs. 764-65 (ISBN 84-239-4552-9) Enciclopèdia Espasa Suplement dels anys 1971-72, pàg. 258 (ISBN 84-239-4600-2)