Julià Carbonell i Giménez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJulià Carbonell i Giménez
Biografia
Naixement11 de febrer de 1887
Lleida
Mort2 d'octubre de 1972
Lleida
Activitat
OcupacióProfessor, pianista i director de corals

Julià Carbonell i Giménez (Lleida, Segrià, 11 de febrer de 1887 - Lleida, Segrià. 2 d'octubre de 1972) fou un professor, pianista i director de corals català. Va tenir la primera formació musical amb Ramon Aguilar i Saureu (1870 - 1930) a la Casa de Misericòrdia de la Diputació de Lleida. La seva família no li van donar mai suport en els seus estudis musicals, és per això, que es va llicenciar en Magisteri. Però, tot i l'oposició de la seva família va aconseguir treure's el títol de Piano cursat al Conservatori del Liceu de Barcelona.

Trajectòria[modifica]

Julià Carbonell i Giménez el 1912 comença la seva professió com a músic a l'Acadèmia Mariana de Lleida com a organista juntament amb Eusebi Niubó Casanelles. Anys més tard assumí el càrrec de vicepresidència de l'Acadèmia d'Arts i Oficis, una secció de l'Acadèmia Mariana presidida per Ramon Fontanals Artigues, qui tenia com a objectiu formar els membres de la congregació i perfeccionar les parts teòrica i pràctica de llurs especialitats artístiques. Durant el 1913 van destacar algunes conferències i concerts que va fer el mateix Julià Carbonell sota el tema "Roma i els primers cants eclesiàstics" i "Comentaris sobre el Motu Propio de S.S. Pius X en relació amb la música sagrada".

Però el que és més destacable en la tasca feta per Carbonell, està vinculada sobretot a les primeres dècades de vida del Conservatori de Lleida. Va voler donar-li forma a la idea de crear una Escola de Música que servís per encaminar la pedagogia musical per un camí oficial. Això es va iniciar l'any 1913 quan Elena Pàmies i Carbonell van coincidir com a membres del claustre de professors de l'escola Normal de Lleida i gràcies a aquesta coincidència es va començar a gestar el que acabaria sent el Conservatori.

Anys més tard, el 27 d'agost de 1913, Julià Carbonell va ser nomenat professor de l'escola Normal Masculina per la reial orde. Carbonell va desenvolupar la seva tasca docent fins a la seva jubilació, ocupant a més a més l'ocupació de la secretaria del centre docent.

Bibliografia[modifica]