Julio Palencia Tubau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJulio Palencia Tubau

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1884 Modifica el valor a Wikidata
Mort25 març 1952 Modifica el valor a Wikidata (67/68 anys)
Activitat
Ocupaciódiplomàtic Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesCeferino Palencia y Álvarez Modifica el valor a Wikidata  i María Tubau Modifica el valor a Wikidata
GermansCeferino Palencia y Álvarez-Tubau Modifica el valor a Wikidata

Julio Palencia y Àlvarez - Tubau (1884 - 25 de març 1952) va ser un diplomàtic espanyol que, des del seu lloc com a Ministre de l'Ambaixada d'Espanya a Sofia (1940-1943) va denunciar la legislació antisemita del govern búlgar - que afectava 50.000 jueus - i va intercedir davant Bulgària i Alemanya per a protegir els drets i béns de 150 jueus sefardites. Es va enfrontar sense èxit amb les autoritats nazis per a evitar l'execució del jueu Leon Arie, els fills del qual va adoptar perquè poguessin sortir i retrobar-se amb la seva mare. L'ambaixador d'Alemanya a Sofia va qualificar Julio Palencia de «fanàtic anti-alemany» i «amic dels jueus».

Julio Palencia i altres diplomàtics espanyols que com ell, van ajudar els jueus a fugir de l'Holocaust van ser rescatats de l'oblit l'any 2000 quan el Ministeri d'Afers Exteriors d'Espanya va dedicar una pàgina web a la seva memòria, anomenada Diplomáticos españoles durante el Holocausto,[1] sent Ministre Abel Matutes.

Posteriorment, l'any 2007, van ser homenatjats un altre cop en una exposició titulada Visados para la libertad organitzada per la Casa Sefarad a Madrid.

Julio Palencia, Bernardo Rolland de Miota i Sebastián Romero Radrigales han estat proposats l'any 2008 per la Fundació Raoul Wallenberg per a ser designats com a Justos entre les Nacions, distinció que l'estat d'Israel a aquelles persones que no sent de confessió o ascendència jueva, van ajudar els jueus víctimes de la persecució antisemita durant el Tercer Reich.

Vegeu també[modifica]

Altres diplomàtics que van protagonitzar accions per salvar als jueus perseguits pel nazisme:

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Diplomáticos españoles durante el Holocausto». Arxivat de l'original el 2001-08-22. [Consulta: 22 agost 2001].