Justus Lipsius

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Justus Lipsius
Justus Lipsius - Imagines philologorum.jpg
Naixement 18 d'octubre de 1547
Overijse, Ducat de Brabant
Mort 23 de març de 1606(1606-03-23) (als 58 anys)
Lovaina
Es coneix per filòleg i humanista
Ocupació lingüista, historiador, filòsof i professor

Justus Lipsius, Joost Lips o Josse Lips (Overijse, Ducat de Brabant, 18 d'octubre de 1547 - 23 de març de 1606) fou un filòleg i humanista d'origen flamenc. Lipsius escriure una sèrie d'obres destinades a reactivar i revisar l'antic estoïcisme en una fórmula que fos compatible amb el cristianisme. El resultat més famós de les seues aportacions és «De constantia» (la constància). La seva forma d'estoïcisme ha influït una sèrie de pensadors contemporanis a Lipsius, creant el moviment intel·lectual del neoestoïcisme. Va ser professor a les universitats de Jena, Leiden i Lovaina.

Les seves idees sobre l'ideal ciutadà, un home que actua d'acord a la raó, que és responsable davant de si mateix, que té el control de les seves emocions, i que està disposada a lluitar, troben una àmplia acceptació en el context turbulent de la Reforma. Les opinions de Lipsius, traslladades a la política, han fomentat la racionalització de l'Estat i la creació d'un aparell de govern autocràtic a disposició del príncep, la disciplina indispensable per afrontar els desafiaments, i una forta defensa militar. Aquests principis estan a la base dels principis d'un Estat modern.

Vida i trajectòria[modifica | modifica el codi]

Els seus pares el van enviar en els seus inicis a estudiar amb els jesuïtes a la universitat de Colònia, això no obstant, per por a que es pogués convertir en un membre de la Societat de Jesús, els seus pares quan ell tenia setze, el tragueren i portar-lo a la Universitat de Lovaina.

La publicació del seu Variarum Lectionum Libri Tres (1566), que va dedicar al Cardenal Granvelle, li va valer un nomenament com a secretari de Llatí, i una visita a Roma acompanyant el seguici del cardenal. Lipsius va romandre durant dos anys a Roma, dedicant el seu temps lliure a l'estudi dels clàssics llatins, la recollida d'inscripcions i l'examen dels manuscrits al Vaticà. Després de retornar de Roma, va publicar un segon volum de les diverses crítiques (Antiquarum Lectionum quinque Libri, 1575). En comparació amb les Variae lectiones de la dècada anterior, en ella mostra que havia avançat en la noció merament una revisió conjectural segons l'ordre abecedari.

En 1570 va iniciar un viatge per Borgonya, Germània, Àustria, i Bohèmia, on va aconseguir a la Universitat de Jena li participat com a professor durant més d'un any, una posició que implicava la conformitat amb l'església luterana, predominant en aquella regió. En el seu camí de tornada a Lovaina, es va aturar algun temps a Colònia, on l'església catòlic era qui dominava.

Després va aconseguir tornar a Lovaina, això no obstant, l'estat de guerra constant en què vivia la zona durant els Vuitanta Anys Guerra, el van portar a buscar refugi a través d'Anvers fins al nord d'Holanda, on, en 1579, la recentment creada Universitat de Leiden, el va nomenar professor d'història.

A Leiden, on va haver de conviure sota l'estreta disciplina calvinista, Lipsius hi va romandre onze anys, el període de la seva major productivitat. És en aquest període va preparar els seus treballs sobre Sèneca, i perfeccionat, en successives edicions, la seva obra sobre Tàcit, i dut a terme una sèrie d'altres obres. Alguns eren purs treballs acadèmics, alguns col·leccions d'autors clàssics, i altres eren d'interès general. D'aquesta última classe va ser un tractat sobre política (Politicorum Sexe Libri, 1589), en la qual va posar de manifest que, encara que un professor visqui en un país que professa la tolerància, no hi havia sortide per a l'estat per al duc d'Alba i Felip II. En ell va escriure que el govern hauria de reconèixer només una religió, i extirpar la dissidència a base de foc i d'espasa. Aquesta confessió el va exposats als atacs, però les autoritats de Leiden foren prudents amb ell i el varen salvar de les represàlies, pel que fan una publicació d'una declaració en què expliquen que la seva expressió "Ure, seca" (gravar i tallar) era una metàfora d'un tractat políticament enèrgic.

A la primavera de 1590, deixant Leiden amb l'excusa de prendre les aigües a Spa, va anar a Magúncia, on es va reconciliar amb l'Església Catòlica Romana. Aquest esdeveniment molt interessant dins el món catòlic, i les invitacions dels tribunals i les universitats d'Itàlia, Àustria i Espanya aboquen a Lipsius a viatjar més per anar a tots aquests països. Però ell va preferir romandre en el seu propi país, i finalment es va establir a Lovaina, com a professor de llatí en el Col·legi Buslidianum.

Ell no s'esperava que ensenyar, i els nomenaments com a conseller privat i historiador a Espanya del Rei Felip II tenien un escassa remuneració. Ell va seguir publicant tesis com abans, a més de ser el cap de la milícia romana (1595) i de Lovanium (1605); també pretén fer una introducció a una història de Brabant.

Va morir a Lovaina. Durant anys, un carrer davant de la Wetstraat al barri d'Etterbeek Brussel·les, va commemorar el seu nom. A la dècada de 1990, la construcció de la nova seu del Consell de la Unió Europea, duu el seu nom la carretera, però segueix sent honorífic: la seu de la UE resideix actualment a l'edifici Justus Lipsius.

Influència i reconeixement[modifica | modifica el codi]

Lipsius ha estat un autor molt influent en la construcció de la política europea, dels estats moderns i el govern de la seua època i posteriors. A més, seves són les tesis de caràcter pragmàtic però disciplinari per a fer compatible l'església i l'estat en un moment de disputa i guerres de religió i trobar la necessitat de tenir un equilibri.

Aquest autor ha estat molt llegit pels seus contemporanis i per les persones que governaven. Durant ha estat oblidat però la seua obra i transcendència ha estat recuperada per a explicar l'evolució de la tolerància en els estats i la seva direcció política i religiosa. Força interessant és el fet que va rebre el reconeixement i tolerància per part de catòlics i protestants.

Treballs[modifica | modifica el codi]

  • Politicorum sive Civilis Doctrinae Libri Sex (Leiden: Plantijn, 1589)
  • De Constantia Libri Duo, Qui alloquium praecipue continent in Publicis malis (Antwerp: Plantijn, 1584)
  • Manuductionis ad Stoicam Philosophiam Libri Tres, L. Annaeo Senecae, aliisque scriptoribus illustrandis (Antwerp: Plaintijn-Moretus, 1604)
  • Annaei Senecae Philosophi Opera, Quae Exstant Omnia, A Iusto Lipsio emendata, et Scholiis illustrata (Antwerp: Plantijn-Moretus, 1605)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Justus Lipsius Modifica l'enllaç a Wikidata