Kakuni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarKakuni
Característiques
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusplat de porc i Nimono Modifica el valor a Wikidata
Mètode de preparaciódicing (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscansalada Modifica el valor a Wikidata

El kakuni (角煮, literalment «quadrat a foc lent») és un plat de porc brasejat japonès.[1] És un meibutsu (producte regional popular) de Nagasaki.[2] El seu origen és molt probablement xinès, essent semblant al dongpo rou, encara que amb menys salsa.[3] Durant les dinasties Ming i Song, la principal ruta comercial sino-japonesa anava de Hangzhou a Kyūshū. Molts xinesos vivien a les principals ciutats portuàries de Kyūshū, com Nagasaki, així com molts japonesos vivien a Hangzhou. D'aquesta manera es va popularitzar el consum de porc a les principals ciutats de Kyūshū. La variació regional d'Okinawa s'anomena rafute.

Preparació[modifica]

El kakuni es fa amb daus gruixuts de cansalada cuita a foc lent amb dashi, salsa de soja, mirin, sucre i sake. Al cuinar-lo durant molt de temps a baixa temperatura, el col·lagen es desfà en gelatina, mantenint la carn sucosa i al mateix temps violentadament tendra, fet que permet menjar-lo fàcilment amb bastonets. Aquest plat se serveix sovint amb cibulet, daikon i karashi.[3]

Referències[modifica]

  1. Tanumihardja, Patricia. Instant Pot Asian Pressure Cooker Meals: Fast, Fresh & Affordable (en anglès). Tuttle Publishing, 2020-09-01. ISBN 978-1-4629-2139-3. 
  2. Tsuji, Shizuo; Hata, Kōichirō. Practical Japanese Cooking: Easy and Elegant (en anglès). Kodansha International, 1986. ISBN 978-0-87011-762-6. 
  3. 3,0 3,1 «Nagasaki-style red-braised pork belly (buta kakuni)» (en anglès). [Consulta: 6 setembre 2021].