Kamisaka Sekka

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKamisaka Sekka
Nom original(ja) 神坂雪佳 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 febrer 1866 Modifica el valor a Wikidata
Kyoto Modifica el valor a Wikidata
Mort4 gener 1942 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Kyoto Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Kyoto Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódissenyador, pintor Modifica el valor a Wikidata
GènerePintura Modifica el valor a Wikidata
AlumnesFuruya Kōrin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Kamisaka Sekka (神坂 雪佳, 1866–1942) va ser una important figura artística a començaments del segle XX al Japó. Nascut a Kyoto en una família Samurai, els seus talents per a l'art i el disseny van ser reconeguts molt ràpid. Finalment es va aliar amb l'escola d'art tradicional Rinpa. És considerat l'últim gran defensor d'aquesta tradició artística.[1] Sekka també va treballar en laca i en una varietat d'altres medis.

Com els estils tradicionals japonesos es van fer fora de moda (com l'estil Rinpa), Japó va implementar polítiques per promoure l'estil artístic únic del país mitjançant la millora de la condició dels artistes tradicionals que infonen el seu ofici amb una dosi de modernitat. Al 1901, Sekka va ser enviat pel govern japonès a Glasgow, on va rebre gran influència de l'Art Nouveau.[2] En va cercar aprendre més sobre l'atracció occidental cap al japonisme, i quins elements o facetes de l'art japonès serien més atractius per a l'Occident. Al seu retorn al Japó, va ser professor en l'acabada d'inaugurar Escola Municipal de Kyoto d'arts i oficis, va experimentar amb els gusts occidentals, estils i mètodes, i els va incorporar en les seves obres d'estil japonès d'una altra manera més tradicional.[2] Encara que s'enganxa al tema tradicional japonès, i alguns elements de la pintura de Rinpa, l'efecte general és molt occidental i modern. Utilitza colors brillants en grans franges, les seves imatges semblen estar a punt de ser models tipo en lloc d'imatges adequades d'un tema; els colors i els patrons semblen quasi «explotar», donant a les pintures una qualitat quasi tridimensional.

Momoyagusa[modifica]

De la sèrie «Un món de coses», 1909-1910.

Momoyagusa («Un món de coses») es considera l'obra mestra de Sekka amb gravats en blocs de fusta. El conjunt de tres volums va ser encarregat entre 1909 i 1910 per l'editorial Unsōdō de Kyoto.[1] El nom japonès de la sèrie es pot trobar primer en el text poètic del segle VIII Col·lecció de les mil fulles (Man'yōshū), que es refereix a una herba tardorenca de fulles múltiples (momoyogusa), possiblement un crisantem.[2] El treball de seixanta imatges mostra una varietat de paisatges, figures, temes clàssics i temes innovadors, capturats en un espai petit. Demostra aquest conjunt el complet domini de Sekka de l'estil Rimpa tradicional, així com la combinació del seu propi enfocament i comprensió de les innovacions que influïen al Japó en aquest moment.[1]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Birmingham Museum of Art [10 de setembre de 2011]. Birmingham Museum of Art: Guide to the Collection. London, UK: GILES, 2010, p. 50. ISBN 978-1-904832-77-5 [Consulta: 9 juny 2011].  Arxivat 2011-09-10 a Wayback Machine.
  2. 2,0 2,1 2,2 «A World of Things by Kamisaka Sekka». The Art Institute of Chicago, April 14 – July 1, 2007. [Consulta: 9 juny 2011].

Enllaços externs[modifica]

The pamphlet of the exhibition of Kamisaka(2007.9.22)(pdf) The pamphlet of the exhibition of Kamisaka(2007.9.22)(pdf)