Kara Xahin Mustafa Paixà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKara Xahin Mustafa Paixà
Beylerbey of Yemen (en) Tradueix
1556 – 1560
← Mustafà Paixà al-NaixxarMahmud Pasha (en) Tradueix → Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsRidwan Paixà Modifica el valor a Wikidata

Kara Xahin Mustafa Paixà fou governador otomà (beglerbegi) del Iemen i Egipte al segle xvi. Fou nomenat com a beglerbegi de Gaza per Solimà el Magnífic; el 1555 va ser designat governador del Iemen i després d'Egipte (1560-1563) fins que fou destituït i va morir poc després (1565).

Reclutat a Bòsnia, es va formar al servei del palau. Va ocupar diversos càrrecs de segon ordre. Va lluitar en les guerres contra Pèrsia. Una font otomana diu que fou beglerbegi d'Erzurum (1544/1545) i del Diyar Bakr (vers 1549) i després tutor (lala) del príncep Baiazet però podria ser una confusió amb Lala Mustafà Paixà.

Mentre era beglerbegi de Gaza, al començament del 1556, fou nomenat com a beglerbegi del Iemen al lloc de Mustafà Paixà al-Naixxar. Va exercir durant quatre anys i mig i les fonts diuen que fou molt popular i hauria evitat tot contacte amb l'imam zaidita al-Mutàhhar ibn al-Mutawàkkil.

Fou cridat a Istanbul l'abril de 1560. El 20 de novembre de 1560 li fou assignat el govern d'Egipte on acabava de morir Khadim Ali Paixà.[1] Va exercir també aquí durant quatre anys fins al gener o febrer de 1564. Un historiador egipci diu que fou un tirà cruel, però cap més en parla.

Dos dels seus fills, Ridwan i Bahram, foren també governadors del Iemen.

El nom Xahin li va venir perquè portava sempre amb ell un falcó pelegrí (Xahin شاهین en persa, i va passar a la seva família, els Al Xahin.

Notes[modifica]

  1. abans de la mort d'aquest se li pensava donar el govern d'Alep i Rum.

Bibliografia[modifica]