Karl Gorath

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKarl Gorath

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 desembre 1912 Modifica el valor a Wikidata
Bad Zwischenahn (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 març 2003 Modifica el valor a Wikidata (90 anys)
Bremerhaven (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióinfermer Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1018077 Modifica el valor a Wikidata

Karl Gorath (Bad Zwischenahn, 12 de desembre de 1912 - Bremerhaven, 18 de març de 2003)[1] va ser un home gai que va ser arrestat el 1938 i empresonat per homosexualitat a Neuengamme i Auschwitz. Va ser alliberat el 1945.

Gorath s'estava formant per a una carrera d'infermeria quan, amb 26 anys, va ser denunciat com a homosexual pel seu "amant gelós" i arrestat en virtut de l'article 175 del codi penal, que definia l'homosexualitat com un "acte antinatural".[2]

Gorath va ser empresonat a Neuengamme, prop d'Hamburg, Alemanya, i es va veure obligat a portar un triangle rosa, identificant-lo com a gai i transvestit.

A causa de la seva formació mèdica, Gorath va ser traslladat a treballar a un hospital de presoners en un subcamp de Neuengamme. Quan es va negar a disminuir la ració de pa dels pacients que eren polonesos, Gorath va ser traslladat a Auschwitz. Allà portava el triangle vermell d’un pres polític, que creia que li estalviava la brutalitat infligida als interns identificats com a gai. El gener de 1945, Gorath va ser alliberat quan l'Exèrcit Roig va alliberar Auschwitz.

Després de la guerra, el 1947 fou sentenciat de nou: «El mateix jutge. Rabien es deia. Em va rebre a la sala judicial amb les paraules: 'Ja esteu de nou aquí!'”.[3]

Gorath és un dels sis homes gais que són objecte d'un documental sobre els gais als camps de concentració nazis. La pel·lícula, dels productors Jeffrey Friedman i Rob Epstein i narrada per Rupert Everett, s’anomenà Paràgraf 175.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Jörg Hutter — Schwul und verfolgt — Ein Rosa-Winkel-Häftling berichtet». Joerg-hutter.de. [Consulta: 16 març 2010].
  2. «Hidden from history». Petertatchell.net. Arxivat de l'original el 2009-06-05. [Consulta: 16 març 2010].
  3. «Jörg Hutter — Schwul und verfolgt — Ein Rosa-Winkel-Häftling berichtet». Joerg-hutter.de. [Consulta: 9 juny 2019].

Enllaços externs[modifica]