Karl Christian Friedrich Krause

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Karl Krause)
Infotaula de personaKarl Christian Friedrich Krause

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 maig 1781 Modifica el valor a Wikidata
Eisenberg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort27 setembre 1832 Modifica el valor a Wikidata (51 anys)
Múnic Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Accident vascular cerebral Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
ReligióDeisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Jena Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófilòsof, professor d'universitat, escriptor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Göttingen
Universitat de Jena
Universitat Humboldt de Berlín Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius

Karl Christian Friedrich Krause (Eisenberg, Turíngia, 6 de maig de 1781 - Múnic, 27 de setembre de 1832), fou un filòsof alemany, precursor del krausisme.

Fill d'un ministre protestant, va ingressar en la Universitat de Jena, on va escoltar a Fichte i Schelling seguint el projecte idealista. Va ser docent privat en les Universitats de Jena, Berlín i, finalment, en la de Gotinga, sense assolir mai una càtedra.

Les seves obres fonamentals són les "Vorlesungen über das System der Philosophie" (1828), que contenen la metafísica, i el "Urbild der Menschheit" (1811), a més d'escrits maçònics. La idea per la qual és més conegut és la del panenteisme, terme que va inventar per a eludir les acusacions de panteisme que se li feien al seu pensament en la Universitat de Gotinga. El panenteisme consisteix en una estructura metafísica que pretén conjugar la immanència i la transcendència de Déu sobre el món.

En teoria social destaca per defensar l'autonomia de les diferents esferes de l'ésser humà, com la ciència i l'educació, i va ser pioner a reivindicar la igualtat de drets entre l'home i la dona, els drets dels nens així com els drets de la naturalesa, això és, l'ecologisme. Va exercir una gran influència tant a Espanya com a Amèrica Llatina, i a Alemanya ho va fer, sobretot, per la influència que va exercir en el pedagog Friedrich Fröbel.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Álvarez Lázaro, Pedro F.; Vázquez-Romero, Manuel (eds.), Krause, Giner y la Institución Libre de Enseñanza. Nuevos estudios. Madrid: Universidad Pontificia Comillas, 2005.
  • Capellán de Miguel, Gonzalo. La España armónica. El proyecto del krausismo español para una sociedad en conflicto. Madrid: Biblioteca Nueva, 2006.
  • Díaz, Elías. La filosofía social del krausismo español. Madrid: Edicusa, 1973.
  • Núñez Ruiz, Diego. La mentalidad positiva en España. Desarrollo y crisis. Madrid: Tucar, 1975.
  • Orden Jiménez, Rafael V. Sanz del Río. Traductor y divulgador de la analítica de la filosofía de Krause. Pamplona: Universidad de Navarra, 1998.
  • Orden Jiménez, Rafel V. El sistema de la filosofía de Krause. Génesis y desarrollo del Panenteísmo. Madrid: UPC0, 1998.
  • Ureña, Enrique M. Krause, educador de la humanidad. Una biografía. Madrid: Publicaciones de la Universidad Pontificia de Comillas, 1991.
  • Ureña, Enrique M. El krausismo alemán. Los congresos de filósofos y el krausofobelismo (1833-1881). Madrid: Universidad Pontificia de Comillas, 2002.

Enllaços externs[modifica]