Karum

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Karum fou el nom genèric dels establiments comercials assiris a Àsia Menor. Van existir principalment entre el segle xx i el XVIII i el principal fou Kanesh, moderna Kültepe, on s'han trobat fins a 20.000 tauletes que han permès conèixer molt del seu funcionament. Les excavacions del lloc per arqueòlegs turcs es van desenvolupar la major part de la segona meitat del segle xx. La traducció literal de "karum" era port o colònia, però també descrivia qualsevol mercat (empori) o un port de mar.

El mercaders assiris vivien al lloc de manera independent a l'estil de les colònies comercials genoveses o venecianes, en una part de la ciutat, amb el seu propi sistema legal i econòmic, i la seva organització social, no sotmesa al govern local, amb uns drets com una moderna ambaixada.

El karum principal era Kanesh, però ni havia altres. Els més petits depenien de l'administrador de Kanesh, el qual al seu torn estava en contacte directe amb els reis d'Assíria i amb l'assemblea de la ciutat d'Assur. Kanesh era realment el centre d'una gran ruta comercial; el karum formava la ciutat baixa separada de la zona ocupada per la població local anatòlica; hi havia una certa distància entre el karum i la població però això no impedia una intensa relació entre les dues poblacions i no hi havia grans distincions socials; els mercaders assiris visitaven la ciutat indígena sense cap problema i cap tauleta assenyala conflictes interètnics. Els governants locals anatòlics vivien a palauets a la ciutat alta de Kanesh i els mercaders els pagaven taxes i els donaven accés a les millors mercaderies a canvi de la llibertat de comerç.

Bibliografia[modifica]