Kasal Popular

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Kasal Popular Les Arenes)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióKasal Popular
Dades bàsiques
Tipus entitat organització
Activitat
Organització i govern
Seu central Vista-down.png

Modifica les dades a Wikidata

El Kasal Popular Les Arenes és al barri de Les Arenes, La Grípia i Can Montllor al costat de la banda est de Riera de les Arenes, a Terrassa. És la seu social del Centre Juvenil Les Arenes, l'Associació de Veïns d'Habitatge Social La Grípia, l'Associació per l'Atenció i l'Acolliment Psicosocial DSO i d'altres associacions.

Es tracta d'un local municipal amb 30 anys d'història, on treballen col·lectius i associacions per la dinamització comunitària, l'educació inclusiva col·laborativa, els problemes psicosocials i culturals de la comunitat, així com la salut mental de les persones, a la perifèria de la ciutat terrassenca perifèrica de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Trajectòria[modifica]

En aquest local municipal es va començar a construir la Falla del Barri de les Arenes als anys 80. Amb l'implicació de la AAVV del barri i l'Inem es va fer un curs d'electricitat per aturats. Després, l'any 88 va començar a ser la seu de l'entitat juvenil, en aquella època local-magatzem juvenil. El Centre Juvenil Les Arenes porta 30 anys organitzant, treballant, lluitant i mirant de dignificar les vides dels joves i dels membres de la seva comunitat, així com reivindicant-se per tal de disposar d'una seu en condicions igualment dignes, per tal de dinamitzar i organitzar la població juvenil en un primer moment i la població en general en la mesura que hi van participant d'altres associació amb una mira mes amplia, amb una especial sensibilitat sempre per als qui pateixen processos d'exclusió i marginalitat en la comunitat.

Obstacles[modifica]

S'ha trobat, però, poc recolzament oficial i poca implicació necessària per resoldre el problema per part del Ajuntament de Terrassa i d'altres administracions. La Generalitat es va comprometre finalment, després de moltes pressions, i com a reconeixement dels projectes socials allí desenvolupats, a arreglar-la si l'Ajuntament de Terrassa cedia el local-magatzem municipal als representant veïnals de l'AAVV. Però, de forma sorprenent, es van trobar amb la negativa dels representants democràtics de la ciutat. L'alcalde, llavors Pere Navarro, preferia que no s'arreglés i castigava als col·lectius per criticar-lo o potser per mirar d'aturar "l'entrada de Convergència al barris", que era qui governava a la Generalitat, unes operacions que moltes vegades no responien als interessos de la comunitat.

L'administració local sempre ha estat governada en l'era de la monarquia democràtica pel PSC i els diferents socis del govern de la ciutat, que han anat passant, prometent o sent indiferents depenent del moment, i variant durant tot aquest temps, però en general sense donar el suport mínim que calia i l'estabilitat necessària. Aquests fets han portat a aquest col·lectiu a les reivindicacions, lluites, denúncies, jornades d'arranjaments autogestionàries, sol·licituds de col·laboracions i moltes cícliques reclamacions que encara duren. Aquesta llarga lluita és necessària i contínua.

Projectes[modifica]

La seu es troba en part en un local municipal i en altra part en un local que finalment es va haver de comprar i és titularitat actualment del Centre Juvenil Les Arenes. Va ser una jugada especulativa que patiren i que els portà a la compra d'un local adjacent per garantir que no fessin fora a les entitats i col·lectius que hi treballaven, tal com era intenció (i així ho van comunicar l'any 1998-99) per part de l'Ajuntament, que cansat de les denúncies mirava d'acabar amb el problema pel dret. Es va encetar una campanya per aconseguir els 5 milions de pessetes de l'època en una gran feina col·laborativa i autogestionada de la comunitat, que va donar els seus fruits.

És remarcable el fet que s'ha tingut un mínim de reconeixement d'altres administracions, institucions, persones a títol individual i molts altres col·lectius que en reconeixement a la feina socioeducativa feta han donat el seu suport indispensable per a la supervivència del projecte. Institucions, polítics i tècnics de l'òrbita de CiU, ERC i Independents han anat donant ajudes o col·laborant per tal de demanar i rebre una mica de suport de la CEE amb els programes de Joventut amb Europa II i III, o del DURSI, el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Generalitat, per a donar suport en un parell de projectes d'innovació social i tecnològica. També el reconeixement de la Generalitat de Catalunya, en un altre projecte que en l'actualitat ja té 12 anys: el Punt Omnia Les Arenes, una aula multimèdia que segons els responsables actuals té intenció de renovar els ja obsolets equips i eines, per afrontar nous reptes de futur.

Pel denominat Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, també de la Generalitat de Catalunya, els objectius d'aquest projecte son molts: desenvolupar processos per la promoció i formació en l'educació i us de les TIC i en l'orientació e inserció laboral, així com en l'alfabetització digital de la població no nativa, i la promoció dels usos socials,comunitaris i pedagògics dels natius.

El Centre Juvenil Les Arenes es una entitat amb un cert recorregut que va fundar en el seu moment el Consell de la Joventut de Terrassa, o el Moviment d'Esplais del Vallès o va ajudar a desenvolupar el Kasal Popular Les Arenes. També va ser de les fundadores del projecte Punts Omnia i que el 2016 vol renovar-se i rellançar-se amb nous equips i eines pedagògiques per desenvolupar la seva tasca. Com a peculiaritat i tret distintiu sempre s'ha treballat amb software lliure a partir dels 3 anys en endavant, desenvolupant un treball col·laboratiu, inclusiu, creatiu, d'inserció i de dissensions socials i comunitaris.

Associacions col·laboradores[modifica]

En aquesta seu treballen les persones que pertanyen a tres associacions i uns quants col·lectius:

  • Centre Juvenil Les Arenes, fundat l'any 1969.
  • Associació de Veïns d' Habitatge Social La Grípia, fundada l'any 1996.
  • Associació per l' Atenció i Acolliment Psicosocial DSO, fundada l' any 2008.
  • Associació Ecologista GEA, fundada l'any 1998, l'any del camp de golf que no oblidem.
  • Associació de Dones de Les Arenes, La Grípia i Can Montllor, l'any 1994.
  • Seu de d'històrica tercera Radio Lliure de Terrassa Radio Barraka 103.2 FM, juntament amb Radio Kaos del barri Can Anglada i Radio Tse-Tse al barri del S.XX.
  • Seu del Primer Punt de Trobada Clown de Terrassa.
  • Seu de molts Col.lectius Socio-Culturals: En aquesta seu social, treballen i han treballat molts col·lectius culturals de la ciutat, com el Grup de Teatre "Pan Duro y Altramuces", Grup Multimèdia i Video DJ Base Iluminati Projectum, Grup d'accions creatives psicodramartístics Alternatiu X i La Polaca, i moltes altres associacions formals e informals que han passat i treballat en aquest casal com grups de cultura popular, grups musicals de rock, de punk i flamenc. I un últim vessant que darrerament dóna vida és la utilització de col·lectius i plataformes cíviques en defensa dels drets socials.

Consulta popular[modifica]

Històrica efemèride per sempre recordada va ser el 23 de gener de 2015, quan es va celebrar la consulta popular a la ciutat de Terrassa, sent la seu el col·legi electoral del barri en les eleccions per la Independència de Catalunya. Va guanyar per un 95% el Sí, amb una participació de prop de 1000 persones.

Enllaços externs[modifica]

Coord.: 41° 34′ 18″ N, 2° 02′ 05″ E / 41.571655°N,2.034732°E / 41.571655; 2.034732