Kebab de cireres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarKebab de cireres
Detalls
Tipuscarn Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscirera i kebab Modifica el valor a Wikidata

Kebab de cireres (àrab: كباب الكرز, kabāb al-karaz) és un tipus especial de kebab, que s'elabora amb xai picat i cirera. A més del nom original en àrab, kabab al-kàraz, també se l'anomena kebab garaz (jueu),[1] cherab kabab, kabab bi-l-kàraz, «mandonguilles de cirera», kebab con cerezas (mexicà),[2] i fishnah kabab (armeni).[3]

Lloc d'ocurrència[modifica]

El kebab de cireres és un plat especial d'Alep, la segona ciutat més gran de Síria amb patrimoni i història.[4] Aquest plat és molt popular entre els armenis de Síria i els jueus sirians. La cuina de Damasc pertany a la cuina llevantina (també coneguda com la Mediterrània oriental) que inclou més regions com Xipre, Israel, Jordània, Líban, Palestina i una part del sud de Turquia.[5] Per tant, el kebab de cireres també es troba en aquestes regions. A la part jueva de Jerusalem, el plat és molt comú, va ser portat per jueus aleps a finals del segle xix o principis del segle xx, es diu kabab dubdeban, i la variació jerusalemita es fa amb sumac, fent-lo més àcid.

Especificitat[modifica]

El kebab de cireres és un preparat semblant a un guisat.[1] L'especificitat d'aquest plat és que la veritable versió del kebab de cireres requereix l'ús de cireres de Santa Llúcia.[6] La cirera de Santa Llúcia (Prunus cerasus) és una cirera petita (de 8 a 10 mm de llarg), ovoide, amarga i de color carmesí, més petita que la seva homòloga. Es presenta en diverses varietats, incloses Alep, Montmorency i Morello.[7][8] Com que és dolç i àcid alhora, combina perfectament amb la riquesa del xai. Les cireres donen un bell color magenta violaci brillant a aquest plat.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Dweck, Poopa. Aromas of Aleppo: The Legendary Cuisine of Syrian Jews. New York: Ecco Pr, 2007. Print.
  2. «Kebab con cerezas / Kebab garaz | Enlace JudĂo MĂŠxico | El sitio de expresiĂłn judĂa». Enlacejudio.com, 09-07-2012. [Consulta: 7 maig 2014].
  3. «Mayrig: Where authentic Armenian flavors meet family recipes | Arab News — Saudi Arabia News, Middle East News, Opinion, Economy and more». Arabnews.com, 30-05-2012. [Consulta: 7 maig 2014].
  4. «BBC News - Profile: Damascus, Syria's second city». Bbc.com, 28-04-2014. [Consulta: 7 maig 2014].
  5. The Oxford Encyclopedia of Ancient Greece and Rome, Volume 1, p247, "Levant"
  6. «Kebab bil Karaz». Sugar Street Review, 27-02-2012. [Consulta: 7 maig 2014].
  7. Kime, Tom. Street Food: Exploring the World's Most Authentic Tastes. New York: DK Publishing, 2007. Print.
  8. «St Lucie cherries | Natural History Museum». Nhm.ac.uk. [Consulta: 7 maig 2014].

Enllaços externs[modifica]