Kebaya

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Un grup de les dones que plantegen en tradicional Peranakan nonya kebaya

Un kebaya és una brusa tradicional-combinació de vestit que origina d'Indonèsia i és portat per dones indonèsies, Malàisia, Brunei, Birmània, Singapur, del sud de Tailàndia , Cambodja, Corea del Nord i Mindanao a la part del sud de les Filipines. És de vegades fet de material pur com seda, cotó prim o semi- polièster o niló transparent, va adornar amb brocat o brodat de patró floral. Un kebaya és normalment portat amb un sarong o bàtik kain panjang, o altre tradicional woven garment com ikat, songket amb un colorful motif. El kebaya és el vestit nacional d'Indonèsia, tot i que és més exactament endèmic als pobles Javanes, Sundanes i Balines.[1] El nom kebaya es va inspirar de roba de regió àrab; la paraula àrab abaia significa roba.[2]

Història[modifica]

Nen europeu amb sarong i kebaya, el Tropenmuseum col·lecció
Dona europea en sarong i kebaya, el Tropenmuseum col·lecció
Plata kebaya passador, el Tropenmuseum col·lecció

La forma primigènia de Kebaya origina en el tribunal del Javanese Majapahit Regne com a mitjans per mesclar l'existint femella Kemban, torso embolicar de les dones aristocràtiques per ser més modest i acceptable al novament adoptat Islam religió. Aceh, Riau i Johor Regnes i Del nord Sumatra va adoptar el estil javanès kebaya com a mitjans d'expressió social d'estat amb el més alus o refinat Javanese overlords.[3]

El nom de kebaya com a tipus de roba particular va ser marcat pels Portuguesos quan van aterrar a Indonèsia. kebaya és associat amb un tipus de la brusa portada per dones indonèsies als segles XV-XVI. Abans del 1600, kebaya en Java l'illa va ser considerada com a roba reservada per ser portat només per família reial, aristòcrates (bangsawan) i noblesa menor, en una era quan homes de camperol i moltes dones van caminar públicament bare-chested.

A poc a poc ell va estendre naturalment a àrees veïnes a través de comerç, diplomàcia i interaccions socials a Malaca, Bali, Sumatra, Borneo, Cèlebes i el Sultanat de Sulu i Mindanao. Javanese kebaya com sabut avui va ser anotat per Stamford Raffles el 1817, mentre sent de seda, brocat i vellut, amb l'obertura central de la brusa fastened per fermalls, més que botó i botó-forats sobre el torso embolicar kemben, el kain (un unstitched embolica teixit diversos metres llargs erroneously termed sarong en anglès (un sarung, accent malai: sarong) és stitched per formar un tub.[4][5][6])

Després centenars d'anys d'aculturació regional, el garments ha esdevingut una experssio altament localitzat de cultura ètnica, artista i tradició de coixir.

L'evidència fotogràfica més primerenca del kebaya mentre sabut avui data de 1857 de Javanese, Peranakan i Orientalist estils.[3]

Components de vestit[modifica]

Un ancià Sundanese la dona que porta senzill kebaya, kain bàtik i bàtik headcloth, Java Occidental
Dona indonèsia en kebaya i kain bàtik. La traça de kemban (torso embolica) pot ser vist per sota el semi-brocat transparent kebaya.

El quintessential kebaya és el Javanese kebaya mentre sabut avui és essencialment inalterat mentre anotat per Raffles el 1817.[7][8] Consisteix de la brusa (kebaya) de cotó, seda, encaix, brocat o vellut, amb l'obertura central de la brusa fastened per un fermall central (kerongsang) on les solapes de la brusa coneixen. Tradicional kebaya va tenir cap botó avall el front. Un típic tres-peça kerongsang és compost d'un kerongsang ibu (peça de mare) que és més gran i més pesat que l'altre dos kerongsang anak (peça de nen). Kerongsang El fermall sovint fet de joies d'or i considerat com el signe d'estat social d'aristocràcia, riquesa i noblesa, tanmateix per commoners i dones de camperol, senzill i senzill kebaya sovint únic fastened amb passador de seguretat modesta (peniti).

La brusa és generalment semi-transparent i portat sobre el torso embolicar o kemben. La faldilla o kain és un unstitched el teixit embolica al voltant tres metres molt de temps. El terme sarong en anglès és erroni, el sarung (accent malai: sarong) és de fet stitched junt de formar un tub, kain és unstitched, requereix un helper per vestir (literalment embolicar) el wearer i és aguantat a lloc amb una corda (tali), llavors va plegar aquesta corda a la cintura, llavors aguantat amb un cinturó (sabuk o ikat pinggang), els quals poden aguantar una butxaca decorativa.

Varietats[modifica]

Hi ha dues varietats principals. La brusa, conegut com a baju kebaya pot ser de dues formes principals: el semi-brusa de tall més recta transparent de Java, Bali, i el més estretament tailored Sunda kebaya. El més islàmic compatible, més senzill baju kurung és un que cap solt, genoll-longitud brusa molt de temps maniguda portada en les àrees més musulmanes, inclòs el Regne anterior de Johor-Riau (ara Malàisia), Sumatra i parts de coster Java.

En Java, Bali i Sunda, el kain és generalment bàtik que pot ser de cotó estampat senzill a elaborately mà-bàtik pintat tulis va brodar seda amb fil d'or. En Lampung, el kain és el tradicional tapis, un elaborar or-roscar brodat ikat amb petit mica discos.[9] Sumatra, Flores, Lemata Timor, i altres illes generalment ús kain d'ikat o songket. Sumba És famós per kain decorat amb lau hada: closques i grans.[10]

En Malacca, Malàisia, una varietat diferent de kebaya és cridat "nyonya kebaya" i portat per aquells de xinès ancestry: el Peranakan persones. El Nyonya kebaya és diferent en el seu famously intricately mà-va degotar sabates (kasut manek) i ús de kain amb xinès motive bàtik o va importar imprès o mà-sedes xineses pintades. Altre que Malacca, el nyonya kebaya és també popular en altre straits poblaments; Penang i Singapur.

En Java, el kebaya portat per senyores d'ascendència xinesa és cridat kebaya encim, va derivar del nom encim o enci per referir a una dona xinesa casada.[11] Sigui generalment portat per senyores xineses en Javan ciutats costaneres amb poblaments xinesos significatius, com Semarang, Lasem, Tuban, Surabaya, Pekalongan i Cirebon. El Marcat de forma diferent de Javanese kebaya amb el seu brodat més petit i més bo, teixits més lleugers i colors més vibrants, va fer de va importar materials com seda i altres teixits bons. El encim kebaya cabut bé amb vibrant-colored kain bàtik pesisiran (Javan bàtik coster).

Durant invasió de colonització/holandesa de l'illa, com qualsevol altre país colonitzat, la cultura era fortament explotat al punt va ser consumit a Europa i aviat esdevenir una part d'Orientalisme i altres fases culturals provisionals colonials. Les dones europees d'estat alt van començar a apropiar-se la cultura d'Indonèsia per portar el kebaya, que és menys restrictiu i roba més fresca, com a vestit formal o social. Les dones europees van portar mànigues més curtes i cotó de longitud total en empremtes.

El dia kebaya del Indo les persones era de cotó blanc trimmed amb oriental motif encaix fet a mà, qualsevol localment fet a Indonèsia, de Bruges, Països Baixos, o Brasil mentre la seda negra és utilitzada per desgast de vespre.

La Importància política[modifica]

El present de dona únic durant Proclamation d'Independència Indonèsia , holandès-SK d'activista educat Trimurti- va portar kebaya cementing el mentre el vestit femella de Nacionalisme.

En campaments d'internament japonès durant la Segona Guerra Mundial, els presoners femella indonesis van rebutjar portar el vestit Occidental els va destinar i en comptes d'això va portar kebaya com a la pantalla de solidaritat Nacionalista i racial separa de Xinès amic, europeus i Eurasian inmates.[12]

El 21 d'abril és celebrat a Indonèsia com Nacional Kartini Dia on Raden Ajeng Kartini, el sufragista femella i l'educació defensen és recordat per schoolgirls portant vestit tradicional segons la seva regió. En Java, Bali i Sunda és el kebaya.[1]

Kebaya Com el vestit nacional de dones indonèsies era sovint presentat per primeres senyores indonèsies. Les mullers de Sukarno, primer president indonesi; Fatmawati Sukarno i Dewi Sukarno va ser sabut a portar kebaya diàriament.

El Suharto-l'organització social de mullers de buròcrata de l'era Dharma Wanita porta un uniforme d'or kebaya, amb un vermell sash (selendang) i patró de bàtik estampat en el kain únic a Dharma Wanita. El tardà primera senyora indonèsia i també un aristòcrata menor Tien Suharto era un prominent defensar del kebaya.

President anterior Megawati Sukarnoputri és un campió públic de kebaya i els desgastos multen vermells kebaya quan sigui possible en públic fòrums i 2009 elecció Presidencial debats.

La rivalitat cultural entre Malàisia i Indonèsia ha donat augment a mitjans de comunicació-va basar spats sobre la propietat certa del 'kebaya.

Innovacions i ús modern[modifica]

Garuda uniforme d'encarregat de vol d'Indonèsia en kebaya i kain bàtik

Kebaya ha estat una de les parts importants d'estil oriental de roba que fortament influït el món de moda moderna. Vestits d'encaix són un dels exemples millors de Kebaya influència.

A part de tradicional kebaya, dissenyadors de moda estan mirant a maneres de modificar el disseny i fent kebaya un més de moda outfit. Casual dissenyat kebaya fins i tot pot ser portat amb texans o faldilles. Per casaments o esdeveniments formals, molts dissenyadors estan explorant altres tipus de teixits bons com encaixos per crear un bridal kebaya.

Modern-dia kebaya ara incorporar modern tailoring innovacions com clasps, cremalleres i cremalleres de botons sent una molta addició apreciada per senyores requerint el bany, sense requerir ser literalment unwrapped per un helper- a l'extensió el cert kain és a prop unànimement va refusar. Altres innovacions modernes han inclòs la brusa baju kebaya portat sense el restrictive kemben, i eve el kebaya la brusa portada amb slacks o fet del teixit normalment pel kain panjang. Els encarregats de vol femella de Malaysia Airlines i Singapore Airlines també bàtik de característica kebaya com els seus uniformes.

L'uniforme femeni de Garuda encarregats de vol de la Indonèsia és una interpretació moderna més autèntica del kebaya. El kebaya és dissenyat en senzill tot i així clàssic Kartini estil kebaya va derivar de segle XIX kebaya de Javanese noblewomen. El kebaya va fer de foc-cotó de prova-teixits de poliester, amb bàtik sarongs en parang o lereng gondosuli motif, el qual també incorpora garuda ala motif i els punts petits representen gessamí.[13]

Notes[modifica]

 1. 1,0 1,1 Jill Forshee, Culture and customs of Indonesia, Greenwood Publishing Group, 2006
 2. Denys Lombard. Le carrefour javanais: essai d'histoire globale (en francès). École des hautes études en sciences sociales, 1990. ISBN 2-7132-0949-8. 
 3. 3,0 3,1 Maenmas Chavalit, Maneepin Phromsuthirak: Costumes in ASEAN: ASEAN Committee on Culture and Information: 2000: 293 pages ISBN 974-7102-83-8
 4. S. A. Niessen, Ann Marie Leshkowich, Carla Jones: Re-orienting Fashion: the globalization of Asian dress Berg Publishers: 2003: 283 pages pp. 206-207 ISBN 978-1-85973-539-8 i ISBN 1-85973-539-8
 5. Cattoni Reading The Kebaya; paper was presented to the 15th Biennial Conference of the Asian Studies Association of Australia in Canberra 29 June-2 July 2004.
 6. Michael Hitchcock Indonesian Textiles: HarperCollins, 1991
 7. Panular, P. B. R. Carey, The British in Java, 1811-1816: a Javanese account : a text edition, English synopsis and commentary on British Library Additional Manuscript 12330 (Babad Bĕdhah ing Ngayogyakarta), British Academy by Oxford University Press: 1992, 611 pages, ISBN 0-19-726062-4
 8. John Pemberton, On the subject of "Java", Cornell University Press: 1994, 333 pages ISBN 0-8014-9963-1
 9. Inger McCabe Elliott Batik: Fabled Cloth of Java, Hong Kong: Periplus, 2004
 10. Mattiebelle Gittinger, To Speak with Cloth: studies in Indonesian textiles University of California, 1989
 11. Agnes Swetta Pandia & Nina Susilo. «Tantangan Bisnis Kebaya Encim» (en indonesian). Female Kompas.com, 13-01-2013. [Consulta: 19 gener 2013].
 12. Cattoni Reading The Kebaya paper was presented to the 15th Biennial Conference of the Asian Studies Association of Australia in Canberra 29 June-2 July 2004: 8
 13. Kompas Female Terbang Bersama Kebaya

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kebaya Modifica l'enllaç a Wikidata