Khalaf ibn Mulaib

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaKhalaf ibn Mulaib
Modifica les dades a Wikidata

Khàlaf ibn Mulàïb al-Aixhabí Sayf-ad-Dawla fou emir de Homs a finals del segle XI, i després d'Afamiya del 1096 al 1106.

Acusat de diverses malifetes incloent bandidatge, i de matar el xerif Ibrahim al-Hashimi durant el setge de Salamiya, les queixes van arribar al soldà seljúcida Màlik-Xah I, que va enviar a la zona al seu germà Tutuix I, sobirà de Damasc; aquest, junt amb altres senyors sirians, es va apoderar d'Homs, i Khàlaf fou enviat presoner al sultà a Isfahan tancat en una garjola de ferro. Va romandre empresonat fins a la mort del sultà el 1092.

La vídua de Malikshah el va alliberar i es va refugiar amb l'amir al-djuyush al-Afdal al Caire. El 1095 o 1096 la ciutat d'Afamiya va demanar un nou governador al califa fatimita i aquest va designar (o almenys proposar) a Khàlaf ibn Mulaib al-Ashhabi Sayf al-Dawla. D'altra banda Homs va passar a Djanah al-Dawla, antic atabeg de Ridwan (Ridwan va morir el 10 de desembre de 1113).

Khàlaf va governar Afamiya segurament com a vassall fatimita, fins al 3 de febrer de 1106 quan fou mort per uns sicaris ismaïlites per oposar-se al nou daï ismaïlita de Síria Abu Tahir (que va succeir a al-Hakim al-Munadjdjim quan va morir el 1103), que es va apoderar llavors de la ciutat per mitjà del daï Abu l-Fath, però els croats (Tancred d'Antioquia) aliats a Musa ibn Mulaib, germà de Khàlaf, van conquerir la ciutat el 14 de setembre després d'un primer setge fracassat.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]