Killer

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula jocKiller
Wuerfel5.jpg
Tipus live action role-playing game Tradueix
Dissenyador Steve Jackson
Editor Steve Jackson Games
Data de creació 1981
Sistema de joc Rol en viu
Modifica les dades a Wikidata

Killer és el primer joc de rol en viu en ésser publicat al país.[1] Els jugadors prenen el paper d'assassins i s'han d'eliminar mútuament. Tot i que pot semblar un joc violent, realment es tracta d'un joc d'enginy i deducció. Un dels jugadors, que fa de director de joc, vetlla perquè es compleixin les normes i no es molesti a qui no participa en el joc.

Versió original i traduccions[modifica]

El joc és original dels Estats Units, creat per Steve Jackson Games i actualment es troba en la seva quarta edició.[2] Killer es basa en un joc tradicional americà anomenat "joc de l'assassí", ampliant-ne les regles i introduint el concepte d'assumir rols. A part de la traducció al castellà, també es va traduir a l'italià[3] (ambdues descatalogades).

El joc de l'assassí[modifica]

En el joc tradicional, cada jugador tracta d'eliminar els altres participants amb armes inofensives, com ara pistoles d'aigua o confeti. Cada jugador se li assigna secretament i a sorts el nom del participant que ha "d'assassinar". Si ho aconsegueix, aleshores el jugador eliminat li revela quin era el seu objectiu i aquest passa a ser la seva nova víctima. El joc acaba quan només sobreviu un jugador.

Aquest joc tradicional és molt recurrent en els campus universitaris nord-americans, on existeixen nombroses societats de jugadors que n'organitzen periòdicament partides.

El reglament[modifica]

L'edició de Joc Internacional es va fer en una enquadernació cartoné i, en excepció de les portades, és imprès en blanc i negre. Traduït per Lluís Salvador i il·lustrat per Arnal Ballester. Com que l'editorial va tancar el 1998, actualment és difícil adquirir un exemplar.

Noves regles[modifica]

El joc de Steve Jackson aporta un nou enfocament al joc tradicional, afegint elements típics dels jocs de rol. Com ara ambientacions, en les que les regles i l'organització general varien. O bé personalitats (o sigui, rols que adoptar) que limitaran al jugador, però que el compensaran si aquest actua d'acord a la personalitat assignada.

També amplia el reglament afegint un sistema de puntuació que pot declarar un guanyador en un temps limitat de joc o un sistema monetari amb què els participants hauran de gestionar per poder "pagar-se" les armes.

El paper del director de joc[modifica]

El director de joc assumeix, principalment, la funció d'àrbitre i organitzador. Com a organitzador és l'encarregat de concretar les regles en les que tots els jugadors es basaran i es dedica a comunicar a tots els participants els canvis o les suposades defuncions. Com a àrbitre ha de tenir especial cura que tots els participants compleixin les regles, així com el respecte cap a qui no participi en el joc. A més, és clar, de solucionar els possibles conflictes o discussions.

Els jugadors[modifica]

Cada jugador se li assigna el nom d'un dels participants com a objectiu a eliminar, però ignora quin altre jugador anirà contra ell. Així que s'ha de dedicar a aconseguir "assassinar" la seva "víctima" a la vegada que intenta evitar ésser mort per un tercer jugador. Per fer-ho disposarà d'una gran varietat d'armament simbòlic. Addicionalment pot escollir una personalitat que haurà d'emular (un rol), amb la que guanyarà o perdrà punts si actua segons aquest paper.

Notes sobre la seguretat[modifica]

El llibre fa moltes referències a la seguretat i el tarannà assenyat. Dóna molta importància a no destorbar a qui no participa en el joc fins al punt de permetre a l'àrbitre fer fora a qui, de manera conscient o per accident, "assassina" a una persona no participant.

Referències[modifica]

  1. JACKSON, Steve. Killer, Juego de rol en vivo (en castellana). Primera edició. Barcelona: Joc Internacional, Juny 1991, p. 64. ISBN 84-7831-052-5. 
  2. JACKSON, Steve. Killer, The Game of Assassination (en anglès). Quarta edició. Steve Jackson Games, Novembre 1998. ISBN 1-55634-351-5. 
  3. JACKSON, Steve. Killer, Il gioco dell'assassinio (en italià). Primera. Nexus, 31 de Juliol del 1994, p. 48. ISBN 978-8886149075.